Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Federer se vrátil po pauze a hned narazil, vyřadil ho Haas

Stuttgart – Návrat po více než dvouměsíční pauze si Roger Federer určitě představoval jinak. Švýcarský tenisový fenomén na trávě ve Stuttgartu totiž nečekaně podlehl 6:2, 6:7 a 4:6 Tommymu Haasovi. Devětatřicetiletý německý veterán odvrátil v utkání druhého kola o čtyři roky mladšímu soupeři mečbol a stal se nejstarším čtvrtfinalistou turnaje ATP od Jimmyho Connorse v roce 1995.

Roger Federer
zdroj: ČT4 autor: ČTK//Robin Rudel

Federer nastoupil poprvé od 2. dubna, kdy triumfoval na turnaji v Miami, jehož ředitelem je právě Haas. Švýcar si dal pauzu po skvělém úvodu roku, během něhož vyhrál i Australian Open a v Indian Wells, a vynechal celou antukovou sezonu.  

V utkání s Haasem, který letos hodlá ukončit kariéru, získal nejvýš nasazený Federer hladce první set 6:2. Druhá sada dospěla do tie-breaku, v němž měl Švýcar za stavu 8:7 mečbol, ale další tři výměny prohrál a set zakončil dvojchybou.  

Rozhodl Haasův brejk v pátém gamu rozhodujícího setu. Federerovi nebylo nic platných 23 es a utrpěl druhou porážku v sezoně. Jeho dosavadním jediným letošním přemožitelem byl Jevgenij Donskoj z Ruska, s nímž Švýcar v březnu v Dubaji nevyužil dokonce tři mečboly. "Nemám slov. Už je to docela dlouho, co jsem vyhrál dva zápasy za sebou, a to, že se mi to podařilo proti Rogerovi, je jeden z největších okamžiků mé kariéry," uvedl Haas, jenž se loni podrobil deváté operaci.  

Je nám líto, video expirovalo.
Federer ve Stuttgartu nestačil na Haase. Dál jde Kohlschreiber

Haas, jemuž nyní patří v žebříčku až 302. místo a na turnajích při svém rozlučkovém turné startuje díky divokým kartám, připravil dobrému kamarádovi Federerovi čtvrtou porážku v sedmnáctém vzájemném utkání. Osmnáctinásobný grandslamový šampion prohrál svůj zahajovací zápas na travnatém turnaji poprvé od roku 2002, kdy ho ve Wimbledonu vyřadil Chorvat Mario Ančič.

"Nejsem z té porážky v šoku. Věděl jsem, že s Tommym můžu prohrát. Byl lepší. Pokud to někomu přeju, tak právě Tommymu," řekl Federer, jehož příští týden čeká turnaji v Halle, který už osmkrát vyhrál.

Čtvrtfinále si bývalá světová dvojka zahraje poprvé od turnaje v Římě v roce 2014.  Hass, rodák z Hamburku dlouhodobě žijící na Floridě, se v něm utká s krajanem Mischou Zverevem. Bývalá světová jednička Connors si v roce 1995 v Halle zahrál čtvrtfinále ve 42 letech.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články