Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Federer se dočkal prvního letošního titulu, podruhé v kariéře vyzrál na antuce na Nadala

Madrid - Švýcarskému tenistovi Rogeru Federerovi se podařilo podruhé v kariéře porazit na antuce Rafaela Nadala a díky tomu získat první letošní titul. Ve finále turnaje Masters v Madridu dnes Federer zdolal španělského soupeře 6:4 a 6:4. V ženském turnaji zvítězila světová jednička Dinara Safinová a připsala si tak druhý titul za sebou. Třiadvacetiletá Ruska napodobila svůj týden starý úspěch z Říma. Svou finálovou soupeřku Dánku Caroline Wozniackou porazila 6:2 a 6:4.

Svého velkého rivala porazil Federer teprve v sedmém z 20 vzájemných duelů, navíc v době, kdy se mu dlouho nedařilo zvítězit nad hráčem z nejlepší světové čtveřice. Na Nadalovi bylo ve finále znát, že musel v sobotu absolvovat vyčerpávající semifinále proti Novaku Djokovičovi. To trvalo čtyři hodiny a stalo se vůbec nejdelším třísetovým zápasem historie.

Federer využil ojedinělých brejkbolů

Oba finalisté si dlouho drželi svá podání a výměny končily často nevynucenými chybami. Zatímco domácí Španěl nevyužil dvě nabídnuté šance, Federer proměnil svůj jediný brejkbol v deváté hře a set dovedl do vítězného konce. V druhé sadě se průběh opakoval. Tentokrát se sedmadvacetiletý Švýcar ujal vedení 4:2, a přestože za stavu 5:4 musel odvracet dva brejkboly, unavenému Nadalovi návrat do utkání nepovolil.

Světová jednička tak týden před French Open prohrála teprve pátý antukový zápas za poslední čtyři roky. Nadal tím přišel po titulech z Monte Carla a Říma o možnost jako první tenista vyhrát tři antukové turnaje Masters za sebou. Stejný průběh měla i sezona 2007, kdy Federer vyhrál květnové Masters v Hamburku, na Roland Garros ale opět kraloval Nadal.

Světová jednička Safinová získala v Madridu druhý titul za sebou

Safinová porazila o pět let mladší soupeřku Dánku Wozniackou i díky 18 vítězným úderům. I přes porážku se osmnáctiletá Wozniacká stane příští týden první Dánkou v elitní desítce žebříčku. Ziskem jedenáctého titulu v kariéře potvrdila Safinová dobrou formu, která ji provází od 20. dubna, kdy se posunula na první místo pořadí WTA. Od té doby má zápasovou bilanci 14:1, přičemž jedinou prohru jí uštědřila krajanka Světlana Kuzněcovová ve finále turnaje ve Stuttgartu. Na madridské antuce ztratila Safinová jediný set, ve třetím kole s Češkou Lucií Šafářovou.

Ani ve čtvrtém finále se nedočkala prvního letošního titulu česko-americká deblová dvojice Květa Peschkeová, Lisa Raymondová. V rozhodujícím souboji nestačila na nejlepší pár světa (Cara Blacková, Liezel Huberová), jemuž podlehla 6:10 v super-tiebreaku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články