Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Federer přešel přes Davyděnka do semifinále Australian Open

Melbourne - Švýcar Roger Federer postoupil do semifinále grandslamového Australian Open. První hráč světa v dnešním čtvrtfinále v Melbourne dokázal porazit ruského tenistu Nikolaje Davyděnka 2:6, 6:3, 6:0 a 7:5. Federerovým semifinálovým soupeřem bude Francouz Jo-Wilfried Tsonga, který porazil Srba Novaka Djokoviče 7:6, 6:7, 1:6, 6:3 a 6:1. V soutěži tenistek vyřadila Číňanka Li Na turnajovou šestku Venus Williamsovou ve třech setech 2:6, 7:6 a 7:5 a postoupila poprvé v kariéře do semifinále grandslamového turnaje. V něm se Li Na utká se Serenou Williamsovou, která tak bude moci svou starší sestru pomstít. Obhájkyně titulu vyřadila Bělorusku Azarenkovou.

"Set a půl hrál Davyděnko skvěle, ale snažil jsem se zůstat pozitivní, protože jsem nehrál tragicky," řekl Federer v rozhovoru na kurtu s Američanem Jimem Courierem. Federer už prohrával 2:6, 1:3 a 15:40, ale pak získal třináct her po sobě a zápas otočil. "Tohle vítězství je fantastické, jsem nadšený," řekl švýcarský tenista.

Ve čtvrtém setu se ale na výhru nadřel. Sice získal brejk, ale za stavu 5:4 první mečbol nevyužil, jelikož se Davyděnko zachránil nechytatelným returnem a posléze Švýcarovo podání prorazil. Rus ale na své poměry víc chyboval a další dvě hry už Federer vyhrál.

Federerův semifinálový soupeř vzejde z melbournského večerního utkání Srba Novaka Djokoviče a Francouze Jo-Wilfrieda Tsongy.

Federer má už jistotu, že i po Australian Open zůstane světovou jedničkou. Vítěz patnácti grandslamových titulů tak vyrovná Američana Jimmyho Connorse na třetím místě v pořadí podle týdnů strávených v čele dvouhry ATP (268 týdnů). Jen dva týdny ho budou dělit od druhého Ivana Lendla a osmnáct od rekordu Peta Samprase z USA.

Serena Williamsová měla na mále

Ve čtvrtfinále ženské části turnaje Serena Williamsová porazila Viktorii Azarenkovou 4:6, 7:6 a 6:2, přestože s běloruskou hráčkou za stavu 0:1 na sety prohrávala v druhé sadě už 0:4. "Přiznám se, že za toho stavu jsem s postupem nepočítala. Dokonce jsem už přemýšlela o tom, kdy v pátek poletím domů," řekla po zápase Serena. "Pak jsem si ale řekla, že nemám co ztratit, a konečně se mi začalo dařit," dodala.

Li Na napodobila krajanku Čeng Ťie a teoreticky by mohlo v Melbourne dojít na premiérové čínské grandslamové finále. "Tohle je nejlepší den mého života," řekla Li Na v rozhovoru na dvorci. "Hrála jsem svůj tenis. A pro tenis v Číně, pro fanoušky je skvělé, že jsme dvě v semifinále," doplnila. Šestnáctá nasazená Li Na byla jednu hru od vyřazení. Starší ze sester Williamsových po hladké první sadě podávala v druhé za stavu 5:4 na výhru, ale čtyři nevynucené chyby z forhendu vrátily Číňanku do hry. Li Na pak vyhrála tie-break a získala i třetí set.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články