Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Federer: Mužský tenis je na vrcholu

Londýn - Jedinečnou tečku udělalo nedělní finále Rogera Federera a Rafaela Nadala na Turnaji mistrů za tenisovou sezonou, ale zároveň bylo skvělou upoutávkou na příští rok. Rivalita Švýcara se Španělem totiž zdaleka nekončí. "Mužský tenis je v současné době na absolutním vrcholu. Nabízí mnoho vzrušujících zápasů vyžadujících uznání a respekt," řekl Federer po triumfu v Londýně. Švýcar Federer zdolal ve finále Turnaje mistrů Španěla Nadala ve třech setech a naznačil tak, že to může s návratem na tenisový trůn myslet vážně. Po londýnském vrcholu roku si však Federer především cenil výhry nad svým sokem Nadalem.

"Jsem neskutečně šťastný, že jsem byl schopen dokončit sezonu v takovém stylu a hrát svůj nejlepší tenis," řekl devětadvacetiletý Federer. "A samozřejmě, porazit Rafu ve finále je extra třešničkou, protože on odehrál skvostný rok," řekl Švýcar. Nadal vyhrál sedm turnajů, včetně tří grandslamových (Roland Garros, Wimbledon a US Open) a v září si zajistil pozici světové jedničky na konci roku. "Byl to fantastický rok, ne nejlepší, ale bezpochyby jeden z nejemocionálnějších," hodnotil Nadal.

Federer s Nadalem už spolu hráli dvaadvacetkrát a jejich převážně finálové souboje zvedají fanoušky ze sedadel. "Není to rivalita, náš vztah se nijak nezměnil, respektujeme se a myslím, že spolu nemáme problém," konstatoval Nadal. Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer si myslí, že jeho souboje s Nadalem jsou fascinující. "Vždycky je v sázce něco velkého, kus historie, a to je skvělé," řekl Federer a zopakoval, že nemá v plánu v nejbližší době s tenisem končit. "Doufám, že si budu užívat tenisu s těmi nejlepšími a nabírat další nádherné vzpomínky."

Po prohře ve finále Turnaje mistrů dokázal Nadal ocenit sílu soupeře. "Když hraje Roger tímto stylem, tak je těžko k poražení," řekl Nadal. Nevymlouval se na fakt, že den před finále odehrál tříhodinovou bitvu v semifinále s Andym Murraym. "Neřeknu, že jsem prohrál, protože jsem byl unavený. Roger byl výborný," zopakoval.

Před rokem Nadal nevyhrál na Turnaji mistrů ani zápas a mluvilo se o jeho krizi. Tentokrát mu chyběl set, aby Masters vyhrál. "Byl to skvělý týden, porazil jsem čtyři hráče z elitní osmičky na pro mě těžkém povrchu, a to je dobrá zpráva," řekl.


Výhled na rok 2011 Nadala neděsí, i když bude obhajovat hodně bodů, aby se udržel v čele žebříčku. "Tlak je pořád stejný," pokrčil rameny. "Začínám každý rok od nuly a je jedno, jestli obhajuji deset tisíc nebo tisíc bodů," řekl Španěl, jehož jasným cílem je znovu se kvalifikovat do Londýna. "A hrát zase dobře," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články