Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Federer je k nezastavení, o 8. wimbledonský titul se utká s Čiličem

Londýn - Na cestě do finále neztratil ani jeden set a pouze čtyřikrát přišel o servis. Fenomenálního švýcarského tenistu Rogera Federera dělí už jen jediné vítězství od rekordního zápisu v All England Clubu. Cesta k osmému triumfu vede přes chorvatského "ranaře" Marina Čiliče.

Roger Federer
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Federer ukončil v semifinále wimbledonskou pouť Tomáše Berdycha po setech 7:6, 7:6 a 6:4. Postupem do jedenáctého finále na londýnské trávě vytvořil grandslamový rekord.  

"Cítím se parádně," řekl pětatřicetiletý rodák z Basileje, který si dal loni půlroční pauzu po operaci kolena. Od ledna nicméně hraje jako z partesu a válcuje jednoho soupeře za druhým. V sezoně prohrál jen dvě utkání, opanoval Australian Open a nyní může přidat osmý vavřín ve Wimbledonu.

První zisk pozlaceného poháru slavil v Al England Clubu před 14 lety. "To mi přijde jako pravěk, tehdy jsem měl ještě cop," vzpomínal Federer. Naposledy triumfoval v roce 2012. "Zdá se to dávno, ale není to taková propast. Především beru jako čest, že jsem znovu ve finále. A cítím se připraven, doufám."

Je nám líto, video expirovalo.
Federer postoupil přes Berdycha do finále Wimbledonu

Čilič ovšem rozhodně nebude snadnou překážkou. Za pomoci švédského trenéra Jonase Björkmana působí silněji než při svém vítězství na US Open 2014. "Věřím si. Mám na to odehrát skvělý zápas proti komukoli. Wimbledon je sice jako Rogerův domov, na centru se cítí nejlépe a zná tam každou píď, ale dá se porazit," prohlásil Čilič.

Osmadvacetiletý tenista se může stát druhým chorvatským wimbledonským šampionem po Goranu Ivaniševičovi (2001). "Každý v Chorvatsku ví, co dělal v den, kdy Goran vyhrál. Já byl na letním tenisovém kempu, kde jsem koukal s ostatními kluky. Nebylo nám ani třináct," vyprávěl s úsměvem Čilič.

Vzájemnou bilanci vede Federer poměrem 6:1. Čilič ho porazil jen v semifinále US Open, kde vzápětí získal svůj jediný grandslamový titul. Naposledy se spolu střetli loni právě ve Wimbledonu. Ve čtvrtfinále prohrával Švýcar už 0:2 na sety, ale duel otočil, přičemž během čtvrté sady odvrátil tři mečboly. "Měl jsem kupu štěstí," přiznal.

Pokud vyhraje i tentokrát, poskočí na 3. místo žebříčku ATP. Finálového soupeře by případný úspěch katapultoval poprvé v kariéře do elitního kvinteta, konkrétně na 5. pozici.

Marin Čilič
zdroj: Reuters autor: Andrew Couldridge
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články