Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Federer a Söderling jsou po pětisetových bitvách ve finále

Paříž - Ve finále antukového Roland Garros se utkají Švýcar Roger Federer a překvapení turnaje Robin Söderling, kteří dnes vyhráli svá semifinále v pětisetových bitvách. Druhého hráče světa Federera tak dělí už jen jedno vítězství od zisku posledního chybějícího grandslamového titulu, jeho nedělní soupeř Söderling si o triumf na turnaji "velké čtyřky" zahraje poprvé v kariéře. Federer může v případě nedělního vítězství vyrovnat rekord Peta Samprase ziskem 14. grandslamového titulu a stát se šestým tenistou historie, jenž vyhraje v průběhu kariéry všechny čtyři velké turnaje. Se svým finálovým soupeřem má zápasovou bilanci 9:0.

Třináctinásobný grandslamový vítěz Federer postoupil počtvrté za sebou v Paříži do finále díky výhře 3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4 nad Argentincem Juanem Martínem del Potrem. Ve všech dosavadních soubojích o titul fenomenálního Švýcara porazil Rafael Nadal, jehož letos senzačně vyřadil ve čtvrtém kole právě Söderling.

Sedmadvacetiletý Švýcar vstupoval jako papírový favorit i do duelu s Del Potrem, jenž s ním v předchozích pěti duelech neuhrál ani set. Téměř dvoumetrový Argentinec měl však tři sety navrch. Tlačil Federera svým prudkým servisem a tvrdými údery od základní čáry, nevyšel mu jen tiebreak v druhé sadě.


Bývalý první hráč žebříčku dokázal prolomit soupeřovo podání až ve 4. setu. Po jednoznačné čtvrté sadě ještě Del Potro Federerovi vzdoroval a vyrovnal z 1:3 na 3:3, pak ale v klíčové sedmé hře netrefil osmkrát za sebou první podání a dvojchybou daroval Švýcarovi svůj servis. 

Söderling pokračuje ve spanilé jízdě

Třiadvacátý nasazený Söderling postoupil do finále po výhře 6:3, 7:5, 5:7, 4:6 a 6:4 nad Chilanem Fernandem Gonzalezem. Tomu se sice podařilo v tříapůlhodinové bitvě zvrátit nepříznivý vývoj po prohraných prvních dvou setech, ale dokonalý obrat se mu nepovedl. Přestože v rozhodující sadě turnajová dvanáctka vedla 4:1, Söderling získal dalších pět gamů za sebou a slavil postup.

"Tohle byl super zápas, ale teď mě čeká ten nejtěžší na celém turnaji," poznamenal Söderling, jemuž v lóži dvorce Philippa Chatriera fandil i jeho slavný krajan Björn Borg, šestinásobný pařížský vítěz. "Ty první dva sety jsem hrál hodně dobře, ale pak byl zase lepší on. Když jsem prohrával 1:4 v páté sadě, už jsem neměl co ztratit," řekl Švéd k závěru utkání.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články