Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Obrat se nekonal, Češky musí do baráže Fed Cupu. Rumunky zvládly napínavou čtyřhru

Desetkrát české tenistky postoupily přes 1. kolo Fed Cupu. Tato série je u konce. Obhájkyně trofeje nestačily doma v Ostravě na Rumunky 2:3. V rozhodující čtyřhře Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou podlehly Irině-Camelii Beguové a Monice Niculescuové v napínavém souboji po setech 7:6 (7:2) a dvakrát 4:6.

Tenistku Kateřinu Siniakovou utěšuje kouč Petr Pála po prohře ve Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Předtím ve dvouhrách nejprve Karolína Plíšková ve vyrovnaném duelu jedniček podlehla 4:6, 7:5 a 4:6 Simoně Halepové a pak Siniaková v duelu týmových dvojek porazila 6:4 a 6:2 Mihaelu Buzarnescuovou.

Češky tak čeká baráž, kterou budou hrát poprvé od roku 2008. Tehdy se přes Izrael dostaly do elitní Světové skupiny. Od té doby získaly šest titulů během osmi let včetně toho loňského, ale další letos nepřidají. 

V dubnu budou muset naopak bojovat o to, aby nesestoupily ze Světové skupiny. Soupeřky se dozvědí v úterý 12. února. Rumunky si zahrají s Francií semifinále.

Rumunský deblový pár těsně před Fed Cupem vyhrál turnaj v Thajsku. Naopak dvojnásobné grandslamové šampionky z loňského roku a aktuálně nejvýše postavený pár světa Krejčíková a Siniaková prožily neúspěšnou společnou fedcupovou premiéru. Více než hodinový první set ještě vybojovaly v tie-breaku, ale pak už nevedly. Nedokázaly najít recept především na skvěle hrající Niculescuovou.

Ve druhé sadě Češky hned v prvním gamu prohrály servis a následně si vypracovaly jediný brejkbol, který neproměnily. Také v rozhodující sadě od začátku dotahovaly. Vyrovnaly z 2:4 na 4:4, ale vzápětí ztratily servis Siniakové čistou hrou a Rumunky zápas dotáhly k postupu.

Siniaková se oklepala proti Buzarnescuové ze špatného začátku

Dvaadvacetiletá Siniaková ve své dvouhře podobně jako v sobotu proti favorizované Halepové nezachytila vstup do zápasu a za stavu 0:3 se v jejích očích objevily slzy. Pak se ale rozehrála k výbornému výkonu, vyhrála pět her za sebou a otočila úvodní set. Ve druhém ani jednou neztratila servis, sama dvakrát získala podání zkušenější Rumunky.

Plíškovou proti Halepové srazily nevynucené chyby a horší servis

Semifinalistka Australian Open Plíšková doplatila na příliš velké množství nevynucených chyb. Za dvě hodiny a 37 minut, které zápas trval, jich udělala zhruba šest desítek. "Chodila jsem do toho, s ní těžko budu čekat na chybu, ona těch chyb moc nedá. Hrála jsem s ní tři hodiny, takže si nemyslím, že těch chyb bylo zas tolik," komentovala Plíšková.

Nepodržel ji ani servis, celkem ho během zápasu sedmkrát ztratila. Rozhodující okamžik úvodní sady nastal za stavu 4:4, kdy Plíšková nakupila dvojchybu a další chyby a podruhé v setu o podání přišla. Na returnu vyrovnala ze 40:0 pro Rumunku na shodu a odvrátila i čtvrtý setbol, ale pátou šanci na zisk setu už Halepová proměnila.

Ve druhé sadě se Plíškové skvěle vydařila čtvrtá hra, kdy Halepové bez ztráty fiftýnu sebrala servis. Náskok 4:1 ani následné vedení 5:3 však česká tenistka neudržela a za stavu 5:5 dokonce postupně čelila třem brejkbolům. Kritickou situaci zvládla, všechny brejkboly odvrátila a následně na returnu proměnila hned první setbol.

Na úvod rozhodující sady si obě aktérky čistými hrami vyměnily brejky. Pak ale Halepová odskočila na 5:2. Plíšková její první mečbol odvrátila a snížila na 4:5, ale třetí hráčka světa na druhý pokus utkání dopodávala.

1. kolo Světové skupiny tenisového Fed Cupu v Ostravě:

ČR - Rumunsko 2:3 konečný stav 

Nedělní zápasy:

Karolína Plíšková - Halepová 4:6, 7:5, 4:6, Siniaková - Buzarnescuová 6:4, 6:2, Krejčíková, Siniaková - Beguová, Niculescuová 7:6 (7:2), 4:6, 4:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články