Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Velké finále ve velké hale a na superrychlém povrchu. Češky hrají s Němkami

Praha – České tenistky čekají na triumf dva roky, Němky dvaadvacet let. Po dvouleté odmlce se do Prahy vrací finále Fed Cupu. Češky by rády zopakovaly vítězné tanečky jako po výhře nad Srbkami. V cestě však stojí silná německá sestava v čele s Angelique Kerberovou a dvojkou Andreou Petkovičovou. Ta celé utkání v 13:00 na kurtu v pražské O2 areně rozehraje se světovou čtyřkou Petrou Kvitovou. Přímý přenos začne na našem webu, od 13:15 se přidá i vysílání ČT sport.

Český a německý fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Kvitová doufá, že tlak domácího prostředí zvládne, tak jako vždy v minulosti. "Jsme na to zvyklé. Očekává se od nás jen vítězství, které také hodně chceme. Uděláme pro úspěch vše, co můžeme," uvedla Kvitová.

Z finálových dvouher má Kvitová bilanci tří výher a jedné porážky, celkově si ve fedcupové kariéře připsala v singlech 21 výher a šest proher. Ze statistik je zajímavý i fakt, že ze 13 duelů hraných první den 12 vyhrála. I proto je na Kvitovou vytvářen velký tlak, každý očekává vítězné body. Navíc i sama hráčka od sebe čeká vždy hodně a už v tréninku na sebe kladla vysoké nároky. "Možná to byla příprava na víkend, protože ten o uvolnění nebude," řekla Kvitová.

Česká jednička má s Petkovičovou nepříznivou bilanci 3:4, ale naposledy se střetly před třemi lety. Obě mají za sebou povedený konec roku: Kvitová hrála dobře v Asii a Petkovičová před Fed Cupem ovládla Turnaj šampionek v Sofii.

"Nebude to nic jednoduchého, ale rychlý povrch by jí nemusel vyhovovat. Musím dobře podávat a hrát svoji agresivní hru," řekla Kvitová. "Proti Petře nikdy nemáte zápas úplně pod kontrolou. Výměny bývají krátké a tady na rychlém povrchu budou ještě kratší. Musím čekat na šanci a využít ji," řekla Petkovičová.

Petr Pála:

Petr Pála"Myslím, že může rozhodnout i srdce, které má tým velký, to jsme mohli vidět v zápasech předtím. Holkám věřím, že tam nechají úplně všechno."

Druhou sobotní dvouhru obstarají Lucie Šafářová, hrdinka předloňského finále proti Srbsku, a Angelique Kerberovou. Obě hráčky se střetly na okruhu jednou a Šafářová odešla poražena. "Taky ráda využívá hodně levou ruku, má lepší bekhend a je hodně šikovná. Ale nemá ráda, když na ni hraje někdo hodně rychle," řekla Šafářová.

Tenistky podpoří Navrátilová

Německý tým na dálku povzbudila vzkazem Steffi Grafová, Češky ale budou mít legendární podporu přímo v hledišti. Přijde Martina Navrátilová, pro kterou je připravena i týmová akreditace, aby se případně mohla podívat do šatny. "Je skvělé, že přijde a máme hodně podpory od bývalých hráčů," těšilo Kvitovou, která připomněla i další wimbledonské vítěze Jana Kodeše a Janu Novotnou. "Jsme rády za podporu a my se budeme snažit je potěšit," řekla Kvitová.

Češky mají na dosah osmý titul v historii. Ten první pomohla československému týmu v roce 1975 vybojovat právě Martina Navrátilová, která bude letos hostem zápasu. S Německem má český tým pozitivní bilanci 6:1. V nedávné době tenistky vyhrály v roce 2010 v Brně i předloni ve Stuttgartu. Ve finále soutěže se tyto týmy střetly v roce 1983 a Hana Mandlíková s Helenou Sukovou tehdy zvítězily.

Program finále:

Sobota (13:00): Kvitová (4. v pořadí dvouhry WTA) - Petkovicová (14.), Šafářová (17.) - Kerberová (10.).

Neděle (13:00): Kvitová - Kerberová, Šafářová - Petkovicová, Hlaváčková (15. čtyřhra WTA), Hradecká (22.) - Lisická (72.), Görgesová (40.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články