Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Suková: Fed Cup byl pro mě trápení, ale věřím, že holky to zvládnou

Praha – Když se české tenistky v sobotu postaví na kurt v pražské O2 areně a vrhnou se do boje o zisk již třetího fedcupového titulu za poslední čtyři roky, bude jim v hledišti držet palce i Helena Suková. Čtyřnásobná fedcupová vítězka sice přiznala, že týmová soutěž pro ní byla vždy po psychické stránce hodně náročná, Češkám ale věří, že vše zvládnou a o víkendu zvítězí.

Ilustrační foto

Suková má s Fed Cupem bohaté zkušenosti, mezi lety 1983 a 1988 se probojovala s československým celkem hned pětkrát do finále a čtyřikrát slavila vítězství. Může se zdát, že úspěch ve Fed Cupu byl pro Sukovou rutinou, ale sama tenistka přiznává, že pro ni týmová soutěž nikdy nebyla snadnou záležitostí.

"Pro mě to vždycky bylo složité. Fed Cupy nebyly nic jednoduchého. Přišlo mi, že dvouhry na normálních turnajích jsou po psychické stránce mnohem jednodušší. Pro mě to bylo docela trápení," přiznala Suková.

V době, kdy hrála Suková za Československo, se ale Fed Cup od dnešní podoby výrazně lišil, celý ročník se odehrál během jediného týdne. "Bylo to rozdílné (oproti individuálním turnajům), i když si to člověk nechtěl připouštět. To, že nehrajete za sebe, tam bylo cítit, že je to takové složitější. My jsme to ale naštěstí měli v jednom týdnu, ne v rozloze celého roku, takže ten týden se dal," vzpomínala česká tenistka.

Přestože Suková získala čtyři fedcupové triumfy, jeden má pro ni speciální hodnotu. "Nejvíc si z Fed Cupů pamatuji ten poslední, kdy jsme vyhráli v Austrálii, protože tam jsem hrála jedničku a Radka Zrubáková dvojku. Zatímco ty předešlé jsem vždycky byla dvojkou za Hanou Mandlíkovou, takže největší tíha vždycky ležela na ní," vysvětlila bývalá československá reprezentantka.

"Holkám letos hodně věřím"

Teď však místo ní již nesou prapor českého ženského tenisu jiné hráčky. O víkendu čeká partu kolem Petry Kvitové už třetí finále Fed Cupu za posledních čtyři roky a Suková věří, že Češky přidají třetí vítězství. "Na sobotu a na neděli se těším, protože holkám moc fandím. Doufám, že se to podaří. Letos jim hodně věřím, takže doufám a věřím, že si to v hledišti užijeme a holky zvítězí," drží palce Suková.

Sama moc dobře ví, že Češky ale čeká ještě hodně práce. "Není to nikdy jednoduché, protože Fed Cup je něco trochu jiného, je tam trochu víc tlaku. Na jednu stranu je příjemné, že máte za sebou 13 tisíc diváků, ale na druhou stranu je to zodpovědnost. Doufám, že se s tím holky poperou a na konci budou na vítězné straně," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Suková hostem SZ: Letos holkám ve finále hodně věřím

Hlavní zprávy

Nejčtenější články