Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Strýcová si pobrečela, a pak vyhrála. Bude mi chybět, jak lidi řvou moje jméno, říká

Byl to možná poslední fedcupový zápas pro tenistku Barboru Strýcovou, která před turnajem oznámila konec reprezentační kariéry. Měl pro plzeňskou rodačku emotivní nádech, ale ve třísetovém utkání s Američankou Sofií Keninovou byla jindy výbušná Strýcová nezvykle klidná. Po posledním vítězném úderu si znovu vychutnala ovace vestoje a vděk českých fanoušků za zisk prvního bodu ve fedcupovém finále. 

Barbora Strýcová
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Po využitém mečbolu zvedla Strýcová ruce do vzduchu a zaklonila hlavu. "To je nejvíc. Pro takový moment trénuju a hraju. Když se to povede, je emoce taková, že ani nejde popsat. První si řeknu: Uf, mám to. Po pěti sekundách si uvědomím, že je něco neuvěřitelného, jak lidi řvou moje jméno. To mi bude chybět," řekla.

Ve 32 letech oznámila dva dny před finále, že má před sebou poslední fedcupový víkend. O to větší prožívala emoce. "V podstatě jsem nespala. Tři hoďky jsem si dala, ale takové ty převalovačky. Všechno mi šrotovalo v hlavě a měla jsem trochu obavu, abych zahrála aspoň sama pro sebe dobrý zápas."

Málem se dojala při rozhovoru s trenérem Davidem Kotyzou před zápasem. Slzy neudržela při slavnostním zahájení a za zvuků české hymny. "Ztratila jsem se tam. Byla jsem z toho vyjukaná. Uvědomila jsem si, co jsem všechno prožila, a myslela si, že mi to pomůže, že se to ze mě dostane, a zvládla jsem to," oddechla si Strýcová.

Je nám líto, video expirovalo.
Strýcová: Hodně emotivní zápas. Jsem ráda, že jsem to doťukala

V prvním setu Keninové sice dvakrát vzala podání, ale o výhodu vždy přišla. V tie-breaku pak sadu ztratila a paradoxně jí to pomohlo. "Uvolnila jsem se, snažila se doběhnout a vybojovat každý míč. Rvát se do konce," řekla a zápas otočila. Za dvě a tři čtvrtě hodiny slavila výhru. "Jsem extrémně šťastná," ulevila si.

Podobné emoce v tenisové kariéře neprožila. "Asi ne," přikývla plzeňská rodačka. Opakovaně děkovala vyprodané hale, v které pro ni "dýchala" většina ze čtrnácti a půl tisíce diváků. "Moc si vážím, jací jsou a jak nás podporují každý Fed Cup a jezdí s námi po celém světě. Lidi mě hrozně ženou dopředu, pomáhají, nedovolují mi tam dělat zmetky. Nikdy jsem nehrála před větším kotlem," děkovala Strýcová.

Ještě se na kurt může dostat v neděli. Teoreticky by měla hrát v souboji dvojek, ale už může být rozhodnuto, nebo ji může nahradit Petra Kvitová. "Já bych chtěla, aby bylo rozhodnuto. Ale když mě kapitán nasadí, budu připravena," ujistila.

Pokud už si nezahraje, rozloučí se se soutěží vyhraným zápasem. A skvělou finálovou bilancí 4:0 ze dvou čtyřher a dvou dvouher. "Na jednu stranu je smutné, že něco končí, na druhou jsem toho zažila tolik. Nikdy na Fed Cup nezapomenu. Bylo to výjimečné," řekla Strýcová, která měla v reprezentaci premiéru v 16 letech. "Od té doby jsem se vypracovala celkem dobře."

Její individuální kariéra nekončí. Výhra nad soupeřkou mladší o třináct let ukazuje, že ještě nemusí být na okruhu WTA jen do počtu. "Je super vidět, že mám kondici a jsem konkurenceschopná. Je to motivace k tomu, že na to pořád ještě mám. Jsem schopná je porážet. Ukázka i toho, že správně trénuju," usmála se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články