Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šarapovová: Finále Fed Cupu? Skvělá možnost, jak zakončit rok

Praha - Tenisová hvězda Maria Šarapovová je poprvé v kariéře v ruském výběru na finále Fed Cupu a šanci hrát proti českému týmu o stříbrnou trofej bere jako možnost, jak skvěle zakončit sezonu. Světová čtyřka přijela do Prahy až v úterý a dnes si poprvé zatrénovala. Rusky čelily i dotazu na systematické užívání dopingu, tématu se ale vyhnuly.

Maria Šarapovová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Pětinásobná grandslamová šampionka se týmové soutěži spíše vyhýbala. Ve fedcupovém týmu je teprve popáté, bilanci má pět výher a jedna prohra, finále si zahraje poprvé. "Je to nová zkušenost a je to velká příležitost. Jsem nadšená, že jsem v týmu, a doufám, že víkend zvládneme," řekla Šarapovová.

Pro jednu z největších hvězd světového tenisu je důležitá především motivace. Tu v minulosti směrem k Fed Cupu příliš neměla. "Je jedno, jestli se jedná o malý turnaj, velký turnaj nebo Fed Cup. Musí to být výzva a tu teď cítím," uvedla vítězka 35 turnajů ve dvouhře.

Její účasti ve finále Fed Cupu napomohly dvě věci. Zaprvé potřebuje odehrát dvě fedcupová utkání, aby mohla jet na olympiádu do Ria. Druhým důvodem jsou zranění, kvůli kterým měla od Wimbledonu dlouhou pauzu. "Tři až čtyři měsíce jsem chyběla a s mým týmem jsme se rozhodli, že to bude dobré. Nenahrála jsem toho letos tolik a teď se připravuju na skvělou možnost, jak ukončit rok," prohlásila.

Bývalá světová jednička letos na turnajích prohrála s českými hvězdami Petrou Kvitovou i Lucií Šafářovou. "Obě jsou hráčkami světové desítky a byly to těžké zápasy. Vím, jak jsou nebezpečné soupeřky. Bude to výzva," řekla Šarapovová. O své formě přesvědčila na Turnaji mistryň, kde ztroskotala až v semifinále na Kvitové. "Byl to skvělý týden. Po zranění je to bonus zase hrát," řekla.

Kapitánka ruských tenistek Anastasia Myskinová počítá se všemi svými hráčkami nominovanými na finále Fed Cupu do dvouhry i do čtyřhry. Toto obecné vyjádření Šarapovovou rozesmálo, čtyřhru totiž už vůbec nehraje. "Všechny hráčky jsou fyzicky připraveny hrát dvouhru i čtyřhru," řekla ruská kapitánka. "Čtyřhru? Já?" reagovala Šarapovová. Debla hrála Šarapovová na turnaji WTA Tour za uplynulých deset let jen jednou.

Doping nemá nic společného s ruským tenisem

V ruském sportu se mluví v těchto dnech především o dopingu v atletice a machinacích se vzorky v moskevské antidopingové laboratoři. "Zatím se nehovoří o hokeji, fotbale a tenisu. Mluví se o plavání, silových sportech, o těch, které jsou bližší atletice. Ačkoliv má Rusko na předních místech ženského tenisu své zástupce, není to všudypřítomný sport ve městech. Ale představa, že Jelena Isinbajevová by měla na olympiádě v Riu scházet, je pro Rusy obrovská rána a nemůžou tomu uvěřit," uvedl včera zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Ruské tenistky dnes dostaly také otázku týkající se systematického užívání zakázaných látek a spekulací, že se týká i jiných sportů. "Nechceme o tom mluvit, nemá to nic společného s tenisem. Jsme tady kvůli zápasu," řekla Myskinová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články