Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pohár Billie Jean Kingové patří Ruskám, finále v O2 areně rozhodly už po dvouhrách

Prestižní Pohár Billie Jean Kingové získaly v pražské O2 areně zástupkyně Ruské tenisové federace (RTF). Ve finále proti Švýcarkám nejprve Darja Kasatkinová zdolala Jil Teichmannovou 6:2, 6:4 a poté Ljudmila Samsonovová zaskočila favorizovanou Belindu Bencicovou, kterou porazila 3:6, 6:3, 6:4.

Ruské tenistky s Pohárem Billie Jean Kingové
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Je to pro nás historická výhra, na kterou jsme dlouho čekaly. Jsem pyšný na hráčky, jak to zvládly, jsou to hrdinky. Tvořily opravdový tým," řekl Igor Andrejev, ruský kapitán od roku 2018, pod jehož vedením Rusky od sezony 2019 vyhrály už podeváté v řadě.

Rusky se dostaly do finále poprvé od roku 2015, kdy ve starém modelu soutěže podlehly s Marií Šarapovovou právě v O2 areně českým tenistkám 2:3 po čtyřhře. Triumfem navázaly na vítězství z roku 2008, kdy završily svou úspěšnou sérii čtyř vavřínů v pěti letech.

Finále rozehrála skvěle Kasatkinová, která vedla nad Teichmannovou v prvním setu už 5:0. Ve druhé sadě šla rovněž první do brejku, Švýcarka sice srovnala na 4:4, ale zbylé dvě hry uzmula osmadvacátá hráčka světa.

"Získala jsem první bod, na to budu vždycky vzpomínat. Začátek byl hodně důležitý, dobře se mi podařilo zkrotit nervy," řekla Kasatkinová.

Samsonovová opět vyzrála na Bencicovou

K druhé dvouhře nastoupila hrdinka semifinále Samsonovová. A její nasazení za Pavljučenkovovou vypadá i jako taktický tah. Dvaadvacetiletá tenistka totiž Bencicovou letos dvakrát na turnajích WTA porazila a dokázala Švýcarku zdolat i do třetice. "Jsem plná emocí, cítím mrazení a jsem neuvěřitelně šťastná. Byl to úžasný boj, hodně nervózní. Bylo to víc než tenis," popsala Ruska po utkání.

Samsonovová šla v každém setu první do brejku. Bencicová s podporou asi čtyř tisíc fanoušků dokázala úvodní sadu otočit, ve druhé a třetí ale uspěla riskantně hrající soupeřka. V zápase zapsala 30 vítězných míčů (24 z forhendu) a udělala 49 nevynucených chyb.

Rusky se s pěti tituly dotáhly na čtvrtém místě historických tabulek na Španělky. S osmnácti trofejemi jsou nejlepší Američanky. Češky, které v letošním novém modelu soutěže dříve zvané Fed Cup nepustily ze základní skupiny D Švýcarky, vyhrály jedenáctkrát a Australanky sedmkrát.

Pohár Billie Jean Kingové v Praze:

Finále:
Rusko - Švýcarsko 2:0

Kasatkinová - Teichmannová 6:2, 6:4
Samsonovová - Bencicová 3:6, 6:3, 6:4

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články