Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plíšková zářila, Kvitová se trápila. Češky hrají s Rumunkami 1:1

Kluž (Rumunsko) - České tenistky hrají v prvním kole Fed Cupu s domácími Rumunkami 1:1. Vítězily dvojky. Karolína Plíšková poprvé v kariéře vyhrála nad Rumunkou Simonou Halepovou. Češka otočila zápas se světovou trojkou 6:7, 6:4 a 6:2 po dvou hodinách a 34 minutách. Petra Kvitová si poté prožila své nejhorší utkání ve Fed Cupu, Monice Niculescuové také vinou 46 nevynucených chyb podlehla 3:6 a 4:6. Nedělní program by měl v poledne českého času začít soubojem poražených jedniček Kvitové s Halepovou, po nich budou hrát Plíšková s Niculescuovou. Za stavu 2:2 by o vítězkách rozhodla čtyřhra. Přímý přenos sledujte na ČT sport a našem webu.

"Kája zahrála fantasticky. Bylo to fyzicky i mentálně náročné a zvedla se. Pétě od začátku moc nešly nohy a bylo vidět, že letos nemá moc zápasů. Niculescuová moc nepomohla a odehrála to dobře od začátku do konce," řekl kapitán Petr Pála.

Světová třináctka Plíšková proti Halepové ukázala sílu na podání a v přímých úderech, ale také trpělivost ve výměnách a při zkrácení hry. V prvním setu Plíšková třikrát dotáhla ztrátu podání, za stavu 4:5 odvrátila i setbol, ale o set přišla v tie-breaku poměrem 4:7. Od druhé sady se ale zlepšovala a držela s výborně běhající Rumunkou krok v úderech od základní čáry.

Přitom hrála odvážně, opírala se do returnů a po brejku z třetí hry mířila za ziskem druhého setu. O podání ale přišla v osmé hře a důležitý moment přišel v dalším gamu. Při podání Halepové prohrávala Plíšková 15:40, ale dokázala soupeřce servis vzít a vzápětí set dopodávala. Naštvaná Halepová třískala raketou o zem.

Plíšková hrála tvrdě a trpělivě

Plíšková od této chvíle dominovala. Ve třetím setu na ní sice bylo vidět, že už toho má dost, ale kazila méně a díky dvěma brejkům si dokráčela pro výhru. "Fyzicky to bylo náročné, hrály jsem hodně dlouhých výměn, takže jsem ráda, že jsem ten třetí set vyhrála," podotkla Plíšková.

Petr Pála:

"Můžete si říct, že když to bylo 1:0, tak pak by bylo 2:0 lepší, ale 1:1 je v pořádku a 3:2 je nejlepší."

Kvitová se hledala, až se nenašla

Kvitová se proti nepříjemně hrající Niculescuové nedokázala dostat do rytmu. Po čopovaných míčích soupeřky z forhendu, padajících k zadní čáře, často trefila síť nebo aut. Celkem udělala 46 nevynucených chyb, zatímco Rumunka jen 12. Kvitová se místy snažila útočit, ale ani výpady k síti nepřinesly kýžené body. Zkazila několik smečí, párkrát byla prohozena a vypadala na dvorci utrápeně.

"Začátek byl špatný, ale pak jsem se dostávala trochu do hry a zlepšovalo se to. Cítila jsem se lépe fyzicky i mentálně, ale ona hrála pořád hodně solidně," řekla Kvitová a ke svému výkonu doplnila: "Mám určitě na víc, to je bez debat."

Češky Fed Cupu v současnosti vládnou. Loni porazily ve finále v Praze Rusko 3:2 na zápasy, obhájily titul a soutěž vyhrály už počtvrté za posledních pět let. Rumunky jsou ve Světové skupině poprvé po 24 letech.

Vítězný tým postoupí do dubnového semifinále proti lepšímu z utkání Německa se Švýcarskem, poraženého čeká baráž. S Rumunskem se české tenistky střetnou teprve podruhé. Ve čtvrtfinále v roce 1980 tehdejší československý tým s Hanou Mandlíkovou v sestavě zvítězil 2:1.

Rumunsko - ČR 1:1 po úvodních dvouhrách

Halepová - Karolína Plíšková 7:6 (7:4), 4:6, 2:6, Niculescuová - Kvitová 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články