Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nominace bez překvapení. Češky půjdou do finále v nejsilnější sestavě

Praha - Očekávané kvarteto nominoval kapitán českých tenistek Petr Pála na finále Fed Cupu proti Rusku. Jedničkou týmu bude světová pětka Petra Kvitová, kterou doplňují devátá hráčka žebříčku Lucie Šafářová a patnáctka Karolína Plíšková. Poprvé je ve finálové sestavě Barbora Strýcová. V roli náhradnice se s týmem bude připravovat Denisa Allertová. Zápas se odehraje v Praze 14. a 15. listopadu, přímé přenosy z finálového víkendu nabídne ČT sport i náš web.

Český fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

"Lehká volba nominace to nebyla, jako skoro nikdy, ale rozhodl jsem se pro tuhle sestavu, která dává nejvíc šancí uspět proti Ruskám," řekl Pála. "Petra s Luckou byly jasné, už toho vyhrály hodně. Kája má výbornou sezonu a je velká šance, že se dvouhry můžou rozdělit mezi tři singlistky," uvedl kapitán.

Kvitová se Šafářovou hrály všechna finále v letech 2011, 2012 i loni. Především Kvitová má ve Fed Cupu úžasnou bilanci. Od sezony 2011 prohrála z 22 zápasů jen dvakrát a ve finálových bitvách má na kontě pět výher a jednu porážku. "Už jsme doma vyhrály dvakrát a jsme rády, že na druhé straně budou silné soupeřky. O to větší radost to bude, když vyhrajeme. Je to motivace to doma zase urvat," řekla Kvitová.

Od US Open má na kontě tři zápasy s bilancí 1:2. Šafářová byla po newyorském grandslamu nemocná a poté dvakrát prohrála. Plíšková je pro změnu hodně unavená. "Nepamatuju si Fed Cup, kdy by nebyl žádný problém. Budeme se s tím muset poprat, což se nám dosud vždy povedlo," podotkl Pála.

Strýcová do čtyřhry?

Plíšková zatím ve Fed Cupu absolvovala jen jeden zápas, letos v roli jedničky zvládla v Kanadě v 1. kole obě dvouhry a pomohla k vítězství. Na finále se připravovala už před rokem, ale přednost dostaly deblistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou.

Strýcová si poprvé zahrála Fed Cup už před 13 lety. Loni byla naštvaná, že se do finálového kvarteta nevešla, ale nyní se dočkala. "Bára může v mých očích doplnit sestavu na čtyřhru, o které ještě nevím, jaká bude," uvedl Pála.

Rusky nominovaly s předstihem a mají přijet i se světovou trojkou Marií Šarapovovou. Kapitánka Anastasia Myskinová počítá také s Jekatěrinou Makarovovou, která má zraněnou nohu, a není jisté, zda bude schopna hrát. Dále jsou v týmu ve formě hrající Anastasia Pavljučenkovová a Jelena Vesninová.

Šarapovová od Wimbledonu nastoupila kvůli zranění k jedinému zápasu a ten nedohrála. Pála nechtěl spekulovat, zda ruská jednička do Prahy skutečně přijede. "Ona je nějaká značka, kterou reprezentuje. Když přijede a my čekáme, že přijede, tak bude stoprocentně připravená," konstatoval.

Turnaj mistryň může pomoci

Kvitová, Šafářová i Šarapovová se příští týden představí na Turnaji mistryň ve dvouhře, Šafářová bude navíc hrát i čtyřhru. "Je dobře, že si zahrají zápasy na Turnaji mistryň. Pomůže jim to a věřím, že se jim bude dařit," prohlásil Pála.

České tenistky se naposledy utkaly s Ruskami před čtyřmi lety a výhrou ve finále v Moskvě nastartovaly úspěšnou éru. Získaly tehdy první titul v historii samostatné České republiky, na který navázaly dalšími triumfy v letech 2012 a 2014.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články