Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kvitová stále není zdravá. V sobotu proti Američankám nenastoupí

Ujišťování, že Petra Kvitová do sobotního startu finále Fed Cupu proti Američankám bude zdravá, se ukázalo jako liché. Největší hvězda výběru Petra Pály nadále bojuje s nemocí a Češky boj o titul rozehrají bez ní. Úvodní dvouhry absolvují Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od soboty 13:30.

Český a americký výběr před finále Fed Cupu
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Kvitová by mohla zasáhnout alespoň do nedělního programu. O tom se ale rozhodne podle jejího zdravotního stavu. "Bohužel jsem měla po čtvrtečním tréninku opět teplotu. Na sobotní zápas jsem se proto necítila a po dohodě s doktorem a kapitánem před losem jsem se ho rozhodla vynechat. Hodně mě to mrzí, jelikož hrajeme doma," řekla česká jednička, jež bude alespoň fandit u kurtu.

"Fandění mám za léta v krvi a doufám, že se to povede. Holkám věřím a myslím, že to zvládnou," dodala.

Jako první začne v sobotu s reprezentací se loučící Barbora Strýcová, která se utká se Sofií Keninovou. Zápas začne v sobotu ve 14:00, poté v pražské O2 areně nastoupí Kateřina Siniaková s Alison Riskeovou.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová kvůli teplotě vynechala středeční trénink, v úterý a ve čtvrtek strávila na dvorci dohromady jen tři čtvrtě hodiny. Kapitán Petr Pála se proto rozhodl sedmou hráčku světa šetřit a případně ji zařadit do nedělní dvouhry.

Letošní finále je poznamenáno neúčastí hvězd. Češkám chybí zraněná Karolína Plíšková, americký tým přijel do české metropole bez největších hvězd Sereny a Venus Williamsových, Sloane Stephensové či Madison Keysové. "Po oznámení (původních) nominací jsme cítili, že jsme velký favorit, ale teď je to daleko víc vyrovnaný. Bude to zajímavé utkání," řekl po trénincích Pála.

"Jsme stále favority. Katka a Bára jsou dobré hráčky, tréninky tomu odpovídaly. Jsem spokojený a oběma věřím. Nemusíme všechno vyhrát v sobotu, ale je potřeba získat za dva dny tři body a jsem přesvědčen, že ty tři body uděláme," prohlásil Pála.

"Očekávaly jsme, že budou hrát ty nejlepší, a připravovaly jsme se na všechny. Každá z nich je skvělá tenistka," komentovala Rinaldiová českou nominaci. "Mám za sebou výborný tréninkový týden a tlak je na Češkách," řekla po losu Riskeová, která má z americké sestavy jediná fedcupové zkušenosti. Třiašedesátá hráčka světa má bilanci jedné výhry a dvou porážek (z toho jednu ze čtyřhry). Siniaková Riskeovou dvakrát porazila, letos v lednu s ní ale v Hobartu prohrála.

Devatenáctiletá Keninová se v žebříčku vyšplhala na 52. pozici a letos potrápila v Miami Kvitovou. "Beru to jako životní šanci," komentovala svoji nominaci Američanka. Dvaatřicetiletá Strýcová se s ní dosud na okruhu WTA nestřetla. "Nic o ní nevím, ale zeptám se Petry a trenéři mi také dají nějaké rady. Bude to pro mě speciální, ale emoce ze mě spadnou a budu se snažit Sofii porazit," uvedla Strýcová.

Do čtyřhry, která by za nerozhodnutého stavu rozhodla o vítězkách, Pála nahlásil světové jedničky Barboru Krejčíkovu a Siniakovou, letošní vítězky Roland Garros a Wimbledonu. Americká kapitánka Kathy Rinaldiová sestavila pár z Danielle Collinsové a deblistky s českými kořeny Nicole Melicharové.

Češky jsou ve finále pošesté za osm let a v duelu o titul pod vedením kapitána Pály dosud neprohrály. Triumfovaly v letech 2011, 2012, 2014, 2015 a 2016 a v Praze zvládly rozhodující duely s Ruskem (2015), Německem (2014), Srbskem (2012).

Američanky mají fedcupových trofejí osmnáct a ve vzájemné bilanci s ČR jasně vedou: z dvanácti soubojů vyhrály deset. Loni vyřadily oslabený český tým v semifinále na domácí půdě, v roce 2009 ho porazily v semifinále v Brně.

ČR - USA (Praha, O2 arena - tvrdý povrch):

Sobota (14:00):

Strýcová (33. v žebříčku dvouhry WTA) - Keninová (52.), Siniaková (31.) - Riskeová (63.)

Neděle (12:00):

Siniaková - Keninová, Strýcová - Riskeová; Siniaková, Krejčíková - Melicharová, Collinsová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články