Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Jak spojit individuality? Holky vědí, že jedna to nevyhraje, tvrdí Pála

Fedcupový zápas? Finále velkého turnaje? Pro Petru Kvitovou stejná motivace. I proto hraje dvojnásobná vítězka Wimbledonu podle kapitána českého týmu Petra Pály v soutěži nadprůměrně. Kvitová ukázala svoji sílu v Německu, kde získala ve dvouhrách dva body a soupeřkám povolila dohromady jen devět gamů. Recept na úspěch? České tenistky odhodí ega a bojují za tým.

Petr Pála uprostřed fedcupového týmu
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

"Ve Fed Cupu je to pokaždé velký zápas a pro Péťu to je podobné jako finále nebo semifinále velkého turnaje. A ty ona umí hrát," řekl Pála po výhře 4:1 v Německu a připomněl, že Kvitová má ve finále turnajů WTA bilanci 22:7.

Osmadvacetiletá Kvitová si výhrou nad Angelique Kerberovou připsala jubilejní třicátý vítězný zápas ve Fed Cupu. "Její bilance je fakt neskutečná. Co k tomu říct? Je to velká hráčka, která má ráda velké zápasy," řekl Pála.

První dvouhru vyhrála Kvitová před deseti lety v Izraeli. Šahar Peerovou tehdy porazila ve třech setech. "Zažil jsem ten zápas a pamatuju si, jak strašně moc chtěla Fed Cup hrát a vyhrát. Hodně tomu podřídila," vyzdvihl Pála. Kvitová se rychle stala jedničkou týmu a trofej slavila už pětkrát.

U všech triumfů byl v roli kapitána Pála. Bývalému výbornému deblistovi se přisuzuje velký podíl na úspěších, neboť dokáže, aby se hvězdy v týmu vhodně doplňovaly. Ať už to byla Kvitová dříve s Lucií Šafářovou nebo aktuálně s Karolínou Plíškovou.

Koktejl z těch nejlepších tenistek

"Je to v holkách, že spolu takhle dokážou vyjít," říká skromně dvaačtyřicetiletý Pála, nejúspěšnější fedcupový kapitán historie. "Jsem rád, že to funguje. Holky vědí, že jedna to nevyhraje. Karolína s Petrou jsou velké individuality, ale obě vychází týmu vstříc. Žádný boj kvůli tréninkům, musí si navzájem vyhovět a vědí to."

Pála jezdí po grandslamech a snaží se s tenistkami mluvit. O jejich potřebách, o jejich přáních. "Snažím se vše říkat přirozeně, rozdělit mezi ně svůj čas," řekl.

Faktem je, že Pála má coby kapitán štěstí na skvělé hráčky. K titulům vedle Kvitové, Šafářové a Plíškové pomohly v různých fázích soutěže například Barbora Strýcová, Lucie Hradecká, Květa Peschkeová, Klára Koukalová i Iveta Benešová. "Když nebudete mít dost dobrých holek, nejde to celé vyhrát. První se to nepovede, zaskočí druhá, v záloze je třetí a čtvrtá. To je velké štěstí, které máme," uvedl Pála.

Češky čeká v listopadu šesté finále za osm let. "Hrozně se těším," řekl Pála a samozřejmě si přál mít proti USA nejsilnější sestavu. Jedním dechem ale dodal, že by byl rád, aby se hráčkám dařilo i individuálně na turnajích. "Já jsem někdy nervóznější, aby se jim dařilo na turnajích hned po Fed Cupu," prozradil kapitán.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články