Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Görgesová před semifinále Fed Cupu: Máme kvalitu, abychom Češky porazily

Před dvěma roky všechno změnila. Přestěhovala se ze severoněmeckého Bad Oldesloe na jih do Řezna, angažovala bývalého tenistu Michaela Geserera jako trenéra, rozšířila svůj tým o fyzioterapeuta a kondičního kouče. A výsledky se dostavily. Němka Julia Görgesová pronikla letos poprvé v kariéře do první desítky. Do víkendových duelů proti Češkám nastoupí jako momentální jedenáctka, pozici před krajankou Angelique Kerberovou.

Německá tenistka Julia Görgesová
zdroj: ČTK/AP/Claudio Onorati

"Na zápas proti Češkám ve Stuttgartu se velmi těším. Pro nás je to obrovská výzva, protože český kapitán Pála opět postavil nejsilnější možný tým a zřejmě nás čeká nejtěžší možný soupeř už v semifinále," říká v původním rozhovoru pro web ČT sport devětadvacetiletá tenistka, která se velmi dobře zná s českou jedničkou Karolínou Plíškovou. "Hrávaly jsme spolu čtyřhru a šlo nám to. Vždyť jsme de dostaly až na Turnaj mistryň," vzpomíná Görgesová.

Máte za sebou nejlepší období kariéry. Co jste všechno změnila, abyste dosáhla takových výsledků?

Skoro všechno. V minulosti jsem cítila, že neumím plně využít svůj potenciál. Takže jsem se přestěhovala, najala nového trenéra a celý nový tým. Po pár týdnech a měsících jsem věděla, že mi to může pomoci, že se mohu zlepšovat a posouvat nahoru. Teď už je snad vidět, že to byl dobrý krok.

A když půjdeme do hloubky. V čem jste herně jiná?

To herní souvisí také s tím tělesným. Stala se ze mě jiná hráčka. Jinak a lépe se pohybuji, změnili jsme také taktiku. Dříve jsem chtěla po třetím úderu výměnu ukončit. Teď nemám problém nechat míč déle ve hře. Jsem houževnatější, vytrvalejší, čekám na svou šanci. Naučila jsem se obranu využívat tak, abych si připravila útok, abych zbytečně nespěchala k zakončení. To je největší rozdíl, což souvisí s tím, že jsme tvrdě pracovali na kondici. A tím, že jsme to spojili s lepší taktikou a většími zápasovými zkušenostmi, tak se ze mě stala lepší hráčka.

Sport
zdroj: ČT4

Pracujete na kondici tvrději než dříve? Nebo jinak?

Spíš bych to popsala, že jinak. Každý přece tvrdě maká, ale některé věci jsou odlišné. Záleží na týmu. My jsme našli nové cesty, které na mě dobře působí.

Jak byste tedy popsala svůj průlomový rok 2017?

Velmi konstantní a úspěšný. Skutečně se mi podařil, ale počítám k tomu i vstup do letošního, kdy jsem navázala na posun z loňska. A byla jsem za to odměněna posunem do Top 10.

Cítíte, že vás ostatní hráčky po vstupu do Top 10 více berou?

Myslím, že je to spíš jiná podoba respektu. Ta čísla jsou mi vlastně jedno. Jasně, všimla jsem si, že na mě koukají trochu jinak, že čekají tvrdé zápasy.

Změnilo vás posledních pár měsíců, kdy jste se výrazně posunula žebříčkem nahoru?

Myslíte lidsky? Tak to vůbec. Pořád jsem ta samá Julia. Můj cíl je vždy zůstat taková, jaká jsem. Nechci a nebudu si na nic hrát. Jsem otevřená, přímá a říkám, co si myslím. I když občas se musím jako v každém zaměstnání držet trochu zpátky. Buď mě má někdo rád takovou, jaká jsem, anebo ne. Nemohu a nebudu dělat věci tak, abych se zalíbila každému člověku na světě. To, že hrajete dobře tenis, o vás jako o člověku nic nevypovídá. Ano, změnila se tenistka Julia Görgesová, protože má více sebevědomí, na kurtu se jinak pohybuje a jinak hraje. Vím, že jsem správným směrem utáhla závity a díky tomu přišly výsledky a úspěchy. Ale to neznamená, že teď té práce nechám.

Sport
zdroj: ČT4

V současnosti chybí na okruhu dominantní hráčka. Přináší to šanci i ostatním se dostat až na vrchol?

Ale samozřejmě. Dříve bývaly ve finále vždy ty samé hráčky. Dnes už favoritky vlastně neexistují. Grandslamy vyhrávají různé hráčky, takže to motivuje ty ostatní. Nyní máme každá šanci. A proto je tenis napínavější než dřív.

Ve Fed Cupu narazíte na Češky, které nastoupí i s vaší bývalou spoluhráčkou ve čtyřhře Karolínou Plíškovou. Ta o duelu Německo–Česko řekla, že jde o předčasné finále. Souhlasíte?

Ano. Vždyť se podívejte na postavení jedniček a dvojek na žebříčku. Utkají se šestá, desátá, jedenáctá a dvanáctá hráčka světa. Pro nás Němky bude tento zápas o to speciálnější, protože jsme 24 let nehrály semifinále Fed Cupu doma před vlastním publikem. Proto se tak těšíme. Věříme, že nám vždy skvělé a bouřlivé publikum ve Stuttgartu pomůže. Samozřejmě víme, kdo proti nám stojí. Tým, který ho vyhrál třikrát v řadě, pětkrát za posledních sedm let. Pro nás je to obrovská výzva, protože český kapitán Pála opět postavil nejsilnější možný tým a zřejmě nás čeká nejtěžší možný soupeř už v semifinále. Přesto jsem přesvědčená, že mám kvalitu na to, abychom tuto partii vyhrály.

Bude zajímavé sledovat váš vzájemný zápas s Karolínou Plíškovou. Ona má roky pozici jedné z nejlépe podávajících hráček. V začátku letošního roku jí skvěle konkurujete, protože máte na kontě nejvíce es…

Na tom je vidět ta práce, kterou jsme s týmem odvedli. Rozvíjeli jsme ještě více mou silnou stránku. Vždy jsem považovala za důležité, aby byly moje servisy variabilní. Umím podávat s rotací, díky čemuž je můj servis nevypočitatelný. Což je vždy dobře. (smích) Přináší to i psychickou výhodu, když vím, že mohu získat pár lehkých bodů navíc.

Trénujete ráda podání?

Až v poslední době jsem k tomu našla chuť, protože... V mládí chce každý hrát a získávat body. Ale až v okamžiku, kdy člověk zjistí, co všechno kvalitní servis přináší, tak... Pak je nutné změnit přístup a zkusit, co to přinese zajímavého. Takže jsem to zkoušela a zkoušela. Další den jsem přišla na trénink, a když to bylo lepší a lepší, tak jsem věděla, že je to správná cesta, a celé mě to motivovalo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články