Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Finále Fed Cupu zahájí Kvitová, poté nastoupí Plíšková

Praha – Finále Fed Cupu zahájí zápas Petry Kvitové s Anastasií Pavljučenkovovou. Po nich nastoupí na kurt pražské O2 areny Karolína Plíšková, kterou kapitán Petr Pála nominoval místo Lucie Šafářové, a největší ruská hvězda Maria Šarapovová. Rozhodl o tom los na pražské Staroměstské radnici. Zápas začne v sobotu ve 14:00. Přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web od 13:30.

Český fedcupový tým před startem finále
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"V sobotu nastoupí Péťa Kvitová společně s Karolínou Plíškovou. Po sobotě uvidíme, jak to bude vypadat v neděli," oznámil Pála hodinu před losem. Definitivní tak není ani dvojice pro čtyřhru, kterou zatím tvoří Šafářová s Barborou Strýcovou. Na ruské straně jsou nahlášeny Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová.

Šafářová není stoprocentně fit

Nominace Plíškové je trochu překvapivá, na druhou stranu světová jedenáctka letos odehrála životní rok s jedním titulem a dalšími pěti finálovými účastmi. Šafářová měla rovněž skvělý rok, ale po grandslamovém US Open byla nemocná a odehrála jen tři turnaje. Tento týden trénovala se zatejpovaným zápěstím levé ruky, v které drží raketu. "Nominaci jsem udělal až po dnešním dopoledním tréninku. Lucie se necítí na zápas stoprocentně připravená, tím bylo rozhodnutí jasné," řekl Pála.

Pro Šafářovou, hrdinku finále z roku 2012 proti Srbsku, nebylo snadné oznámit, že není fit. "Bylo to těžké. Ráda bych byla stoprocentní, ale takhle to je nejlepší," uznala a na otázku, jestli může její zranění mít spojitost ještě s bakteriální infekcí, kterou prodělala v září, řekla: "Já bych se k tomu v tuhle chvíli moc nevyjadřovala."

Na ruské straně je v týmu podle očekávání na pozici dvojky Pavljučenkovová, která na závěr sezony vyhrála turnaj v Linci a dostane přednost před Jekatěrinou Makarovovou (23.). Ta kvůli zranění nehrála zápas od US Open.

Šafářová získala ocenění Srdce Fed Cupu

Šafářová sice v sobotních dvouhrách bude chybět, ale při losování na Staroměstské radnici měla důležitou úlohu. Jako druhá česká tenistka přebrala ocenění Srdce Fed Cupu. Cenu určenou pro hráčku s největším týmovým duchem světové devítce přisoudili fanoušci v hlasování na internetu před víkendovým finále proti Rusku v Praze. Před čtyřmi lety dostala ocenění Petra Kvitová, shodou okolností rovněž před finále s Ruskem, které české tenistky v Moskvě vyhrály.

"Je to skvělá zpráva," reagovala Šafářová. Fanoušci vybírali mezi brněnskou rodačkou, Kvitovou a Ruskami Anastasií Pavljučenkovovou a Jelenou Vesninovou. "Jsem potěšena a těší to o to víc, že šlo o hlasování fanoušků, kterým bych chtěla poděkovat. Ve Fed Cupu se vždycky musí hrát srdcem a týmovou soutěž vždy hraju ráda. Cena pro mě moc znamená." Odměna 10 tisíc dolarů (přes 250 tisíc korun), kterou Šafářová s cenou získala, půjde na konto Nadace Pohyb bez pomoci.

S tenistkami Ruska, respektive Sovětského svazu, se Češky utkaly dosud pětkrát a třikrát vyhrály. Naposledy zvítězily ve finále v roce 2011.

Program finále:

Sobota (14:00): Kvitová (6. v pořadí dvouhry WTA) - Pavljučenkovová (28.), Karolína Plíšková (11.) - Šarapovová (4.).

Neděle (12:00): Kvitová - Šarapovová, Karolína Plíšková - Pavljučenkovová; Strýcová, Šafářová - Makarovová, Vesninová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články