Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Fernandezová hrála neskutečný tenis, shodli se Pála s Vondroušovou

Do hlavní role sobotního semifinále Poháru Billie Jean Kingové mezi Českem a Kanadou se obsadila Leylah Fernandezová. Jednadvacetiletá finalistka předloňského US Open nejprve zdolala wimbledonskou šampionku Markétu Vondroušovou a poté výrazně přispěla k postupovému bodu ve čtyřhře po boku Gabriely Dabrowské. Její výkon ocenila jak Vondroušová, tak nehrající kapitán českého týmu Petr Pála. Přímý přenos finále Kanada – Itálie sledujte od 15:00 na ČT sport Plus.

"Hrála neskutečný tenis. Náš zápas byl od druhého setu fakt dobrý. Myslím, že ona tyhle soutěže hraje hrozně dobře," chválila Vondroušová po porážce 2:6, 6:2 a 3:6.

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova nevyužila v prvním gemu šest brejkbolů. Fernandezová poté prolomila její servis třikrát a ujala se vedení. "Úplně nevím, jak by se to pak odehrávalo, ale ona mě ze začátku hrozně tlačila. Potřebovala jsem si zvyknout a najít věci, které budou fungovat. Od druhého setu jsem se zvedla a třetí byl podle měl dost smolný," doplnila.

V rozhodujícím dějství měla wimbledonská šampionka brejk, vedla 1:0 a 15:0. Po jejím servisu, který Fernandezová vrátila mimo kurt, zahlásili čároví rozhodčí chybně aut. Umpriová rozhodčí ale nechala výměnu opakovat, místo aby české tenistce započítala fiftýn. Kanaďanka následně vývoj zvrátila a utekla do vedení 4:1.

"Bylo to určitě hodně důležité, protože jsem měla mít 30:0. Pak jsem ten bod prohrála, takže člověk z toho je trochu naštvaný. Ještě jsem to otáčela z 15:40 na shodu a snažila se, co to šlo. Rozhodnutí bohužel bylo, jaké bylo. Myslím, že bylo špatné, ale nic se s tím neudělá. A myslím, že si to ona pak zasloužila," uznala s nadhledem Vondroušová.

Konec vítězné série

Poslední šanci na obrat měla světová sedmička za stavu 3:5, kdy vedla 40:0. Fernandezová ale pěti míčky za sebou duel dotáhla do konce. "Od stavu 40:0 jsem si skoro nešáhla na míč, už to bylo těžké," podotkla Vondroušová.

V reprezentaci prohrála poprvé od roku 2017 a po 11 vítězných dvouhrách. "Věděla jsem, že to jednou skončí. Myslím, že tenhle zápas k tomu byl docela dobrý, aby to přišlo. Od druhého setu to mělo dost vysokou úroveň a výměny byly neskutečné. Dělala jsem, co jsem mohla. Ona mi to bohužel párkrát urvala. Někdy to přijít muselo," zakončila Vondroušová.

Fernandezová následně excelovala i ve čtyřhře a společně s Dabrowskou poslaly Kanaďanky do prvního finále v Poháru Billie Jean Kingové v historii. "Fernandezová rozhodla. Odehrála skvělé utkání s Markétou (Vondroušovou) a ve čtyřhře neodpadla. Naopak, na konci byla na kurtu nejlepší," smekl Pála.  

Reprezentace ze země javorového listu se o cennou trofej utká s Itálií. Výběr kapitánky Tathiany Garbinové totiž ve druhém sobotním semifinále porazil Slovinsko. První bod mu zajistila Martina Trevisanová, která zdolala Kaju Juvanovou 7:6, 6:3, a rozhodla Jasmine Paoliniová triumfem nad Tamarou Zidanšekovou 6:2, 4:6, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články