Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Fed Cup se odkládá na příští rok v dubnu, Davis Cup na listopad. Dějiště zůstávají

Finálový turnaj Fed Cupu se uskuteční příští rok od 13. do 18. dubna. Původně se měl konat v Budapešti letos v dubnu, ale kvůli koronaviru byl nejprve odložen. Hrát se bude v hale na antuce. Stejný osud potkal i finálový turnaj Davisova poháru s českými tenisty. V Madridu se 18 týmů utká o slavnou trofej od 22. listopadu 2021.

Vedení ITF rozhodlo, že platí dvanáctka kvalifikovaných týmů i původní rozlosování. Jistotu startu tak mají i české tenistky, které dostaly divokou kartu a jsou nalosovány ve skupině D se Švýcarskem a Německem.

"Tajně jsem doufal, že by se finále mohlo v listopadu či prosinci odehrát, jako začátek nové sezony. Ale nedá se nic dělat, taková je celosvětová situace. Hlavně, aby se tenisová sezona rozeběhla, v roce 2021 ji nic nenarušilo a v dubnu se těším do Budapešti," řekl kapitán Petr Pála.

V případě postupu by se české tenistky utkaly s nejlepším celkem skupiny B. V ní jsou loňské finalistky Australanky, Bělorusky a Belgičanky.

Na finálovém turnaji ITF rozdělí 18 milionů dolarů, z toho dvanáct mezi hráčky a šest mezi národní tenisové asociace. Fed Cup stejně jako od loňska mužský Davis Cup opustil formát vyřazovacích bojů na půdě jednoho z družstev, soutěž žen ale na rozdíl od mužů už podobný systém zažila.

Češky jsou nejúspěšnějším týmem poslední dekády, od roku 2011 získaly šest ze svých jedenácti trofejí. Pět zbývajících vybojovalo ještě společné Československo. Naposledy Češky vyhrály Fed Cup předloni.

Přeložení Davis Cupu moc nerozumím, říká Kaderka

Nový termín dostal i Davis Cup, a to od 22. listopadu 2021. "Do Madridu jsem se těšil, je to škoda. Když už začnou turnaje, počítal jsem s finálovým týdnem letos. Tím spíše, že i ve Španělsku se situace uklidnila. Ale nedá se nic dělat, takové je rozhodnutí. Jsem rád, že alespoň platí vybojovaný postup do finálové skupiny. A mladí hráči mají před sebou rok na sbírání zkušeností z velkých turnajů, které, jak pevně věřím, za rok a půl v Madridu prodají," řekl kapitán Jaroslav Navrátil, jehož svěřenci budou mít ve skupině C Francii a Velkou Británii.

Tenisovou sezonu pandemie nemoci covid-19 ochromila od března až do srpna, kdy by se měly konat první turnaje ATP a WTA Tour. Prestižní týmové soutěže už letos nebudou.

"Je to velká škoda. Škoda o to větší, že když jsem varoval, že nový model bude snadno zranitelný například exogenními šoky, nikdo to nechtěl slyšet. Navíc Piquého Davis Cup se stejně hrál s výjimkou utkání domácích téměř bez diváků, tak jeho přeložení moc nerozumím," komentoval rozhodnutí ITF prezident českého svazu Ivo Kaderka.

"Ale o to více si užijeme nadcházející střetnutí národních daviscupových týmů Česka a Slovenska za týden. Alespoň máme náplast na smutek za rok bez kdysi tolik atraktivního a žádaného mezinárodního soupeření," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články