Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Famózní Šafářová: To já ne, to ten "tým"

Praha - Lucie Šafářová dvěma body přispěla k vítězství českých tenistek 3:1 ve finále Fed Cupu nad Srbskem. Po loňských dvou porážkách ve finále v Moskvě tentokrát táhla český tým a po prohře Kvitové s Ivanovičovou to byla právě ona, kdo se zasloužil o obhajobu titulu. Kde se vzala až neuveřitelně vrcholná forma pětadvacetileté české dvojky na konci sezony? Tenistky trdí, že to byla vnitřní síla týmu. "Věříme v každou z nás, jinak by to nebyl opravdový tým. Samozřejmě že každá chce přinést bod, ale především jsme tým," tvrdí česká jednička Petra Kvitová.

Lucie Šafářová v objetí s Petrou Kvitovou
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Těžko popsat to, co jsem cítila. Byl to jeden z nejlepších zápasů mé kariéry, cítila jsem se na kurtu neuvěřitelně," přiblížila Šafářová své rozpoložení během nedělního finále. "Já jsem ji teda viděla hrát ještě líp," poznamenala se smíchem jednička Petra Kvitová.

"Jako hrdinka se ale necítím. Myslím, že je to týmová soutěž. Prostě jsme získaly tři body a je jedno kdo. Zasloužily jsme se o to všechny," prohlásila skromně pětadvacetiletá hráčka. Když proměnila druhý mečbol, pohltily ji emoce.

"Bylo to úžasné, zvlášť když to bylo před domácím publikem. Sen se stal skutečností," radovala se Šafářová. Oslavy před nadšenou a vyprodanou halou si náležitě užívala. "Vyhrát doma Fed Cup je to nejvíc, co můžete zažít. Nikdy jsem nic takového nezažila, když tolik lidí tleská a vytvoří takovou zvukovou vlnu. Když pak hraje hymna, je z toho husí kůže," popisovala Šafářová své pocity.

"Byl to jeden z nejlepších víkendů v životě. Určitě bylo fajn, že jsem si v pondělí zahrála exhibici proti Marii Šarapovové. Zkusila jsem si zápas před diváky, sedl mi i povrch. Obecně atmosféra v celém týmu byla úžasná. Snažila jsem se vybavit si pozitivní vzpomínky na zápas s Itálií z Ostravy, kde jsem zahrála výborně proti Schiavoneové."

Na fedcupový týden, pro mnohé tenistky vyčerpávající, se hráčky i kapitán v posledních dvou sezonách vždy těší. "Vést tenhle tým je radost. Celý týden je vždycky pohoda," řekl Pála a upřímnost jeho slov potvrzovala jiskra v očích. "Máme skvělou partu, skvělý realizační tým a holky k tomu vždy přistupují s největší zodpovědností. Je vidět, jak moc chtějí něco dokázat, a v tom je ta síla," uvažoval Pála.

Kapitán má štěstí, že současná generace tenistek je výjimečná a má velký výběr při sestavování týmu. Vedle Kvitové a Šafářové letos pomohla i Iveta Benešová a k tomu měl druhý deblový pár světa Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková.

Český fedcupový tým 2012 s trofejí
zdroj: ČT4 autor: Roman Vondrouš

Mít v sestavě hvězdy, které nepracují pro tým, bývá kontraproduktivní. Z české šatny a tréninků ale byl celý týden v Praze slyšet smích a pohoda. "Jednoduše jsme si sedly. Doplňujeme se, nemáme problém. Prostě to funguje," řekla Kvitová. 

"Petr (Pála) to s chlapama z realizačního týmu zvládají slušně. Všichni se úžasně doplňují, každý má něco a vytváří pozitivní energii. Ti chlapi jsou moc důležití," uvědomovala si Kvitová.

Druhý titul za sebou hned přivál myšlenku na zopakování úspěchu československého týmu z 80. let a možnost získat také fedcupový hattrick. "To mě nenapadlo. Prožívám teď radost a je potřeba si tu chvíli vychutnat," reagoval Pála. "Máme co dělat, a pokud bude složení, jaké je, tak myslím, že to není nemožné," uvedla Kvitová.

I deblistky Hlaváčková s Hradeckou si náladu, byť jen na lavičce, protože do hry nezasáhly, nadmíru užívaly. "Občas je lepší být na kurtu než na lavičce, tam jste dvakrát nervóznější, ale ten domácí kotel byl fantastický," řekla Hradecká.

A v neposlední řadě tenistky doufají, že na jejich úspěch navážou i tenisté. Tomáše Berdycha a český tým čeká na stejném místě 16. až 18. listopadu finále Davisova poháru proti Španělsku. Rada tenistek zněla jednoduše: "Vyhrajte tři body!" Šafářová k tomu ještě doplnila: "Dobře jsme jim to tady zahřály, ať v tom pokračují."

Vítězství Československa a Česka ve Fed Cupu:

1975 - Martina Navrátilová, Renata Tomanová

1983 - Helena Suková, Hana Mandlíková, Iva Budařová, Marcela Skuherská

1984 - Helena Suková, Hana Mandlíková (Iva Budařová, Marcela Skuherská)

1985 - Helena Suková, Hana Mandlíková, Andrea Holíková, Regina Maršíková

1988 - Helena Suková, Radka Zrubáková, Jana Novotná, Jana Pospíšilová

2011 - Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Květa Peschkeová (Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová)

2012 - Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková (Iveta Benešová, Barbora Záhlavová-Strýcová)

V závorce jsou uvedeny hráčky, které v daném ročníku nastoupily před finále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články