Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Češky trénovaly na Spartě. V O2 areně staví kurt rychleji než kdy jindy

Praha – Český fedcupový tým se před víkendovým finálovým bojem s Ruskem sešel v Praze. Sestava Petra Pály trénovala na Spartě. Složitá operace stavby kurtu začala krátce po koncertu Madonny v O2 areně. Na jeho montáži se začalo pracovat v šest hodin ráno.

Stavba kurtu v O2 areně
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Již v neděli večer se kapitánovi Petru Pálovi hlásily Petra Kvitová, Lucie Šafářová, Barbora Strýcová a náhradnice Denisa Allertová. Z nominovaného kvarteta chybí ještě Karolína Plíšková, která se po finále Elite Trophy v Číně připojí k týmu v úterý. Většina ruských hráček dorazila rovněž včera a kapitánka Anastasia Myskinová dnes trénovala s Jekatěrinou Makarovovou, Anastasií Pavljučenkovovou a Jelenou Vesninovou. Světová čtyřka Maria Šarapovová by měla přiletět až v úterý a bydlet má v jiném hotelu než ruský tým.

Dnes se na přání kapitána konaly všechny mimotenisové povinnosti. "Bude to maso," řekl Pála. Hráčky čekal krátký trénink, setkání s médii, sponzorské povinnosti, zkoušení šatů na nedělní banket a dvě autogramiády. Od úterý už bude jedinou náplní tenis a příprava na finále, v kterém Češky mohou získat čtvrtý titul v soutěži za uplynulých pět let. "Je to krásná éra a doufejme, že bude pokračovat," řekla světová šestka Kvitová. "Finále doma je nejvíc. Už dvakrát jsme to zažily a osobně se na to strašně těším," uvedla hlavní hvězda týmu.

Pořadatelé v O2 areně mají napilno

Zelený povrch Novacrylic Ultracushion se jako skládačka montuje z 1200 desek. Běžně mají pořadatelé na položení a natření kurtu okolo dvou dnů, nyní kvůli nabitému programu v hale jen čtyřiadvacet hodin. Nejdříve dělníci položili dřevotřískové desky a po desáté hodině se už na zemi objevila první lajna.

"Máme daleko méně času, je to náročnější, aby se to udělalo a splňovalo to všechny regule, ale uděláme vše, aby to bylo včas," řekl ředitel České sportovní Vladimír Šafařík. Český dvorec je do jisté míry unikát. Na Davis Cup a Fed Cup se používá už podvanácté. "Desky vždy pečlivě ukládáme a znovu montujeme," řekl Šafařík. "Nikdo to neumí jako my a všichni se diví, že to jsme schopni tak rychle udělat."

Středně rychlý povrch na přání

Po položení dvorce přijde na řadu finální nátěr, který může ovlivnit rychlost povrchu. Na tom se dohodne český kapitán Petr Pála s odpovědnou firmou. Rychlost musí vyhovovat pravidlům ITF a v minulosti už byla několikrát na hraně.

Tentokrát má být povrch středně rychlý. "Takové je zadání a musím pochválit, že to vždycky vyšlo. Dařilo se nám na něm, holkám vyhovoval a není potřeba ho měnit," řekl Pála.

Polovinou úspěchu bývá i dobrá nálada v týmu a současná generace tenistek je toho příkladem. "Na fedcupový týden se pokaždé těším, je to vždy úžasný týden," řekla Šafářová. Pohodu doplňuje realizační tým. "Co chceme, to máme. Lepší to nemůže být. Je to dokonale zařízené," chválila Strýcová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články