Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češky smetly Kanadu a jsou v semifinále, střetnou se s Francií

Quebec – České tenistky neztratily v prvním kole Fed Cupu proti Kanadě ani set a probojovaly se do semifinále, kde narazí na Francii. Po dvou sobotních výhrách o třetím bodu rozhodla Karolína Plíšková, která porazila vynucenou kanadskou jedničku Gabrielu Dabrowskou 6:4, 6:2. České reprezentantky se do semifinále probojovaly posedmé v řadě.

Karolína Plíšková
zdroj: AP autor: Jacques Boissinot

Celý tým jako tradičně oslavil postup hned na kurtu vítězným kolečkem a pokřikem "My tu mísu zase vyhrajem". "Dáme si na oslavu nějakou dobrou večeři a možná si někde sedneme déle. Zítra totiž nevstáváme, letíme všichni až odpoledne, tak můžeme dlouho spát," řekla s úsměvem Plíšková, která v Kanadě odehrála své premiérové fedcupové zápasy.

Kapitánovi Petru Pálovi v Québecu chyběly největší opory Petra Kvitová s Lucií Šafářovou, Kanada zase postrádala jasnou jedničku Eugenii Bouchardovou i zraněnou dvojku Aleksandru Wozniakovou. "Čtyři zápasy, čtyři dvousetové výhry. Jsem šťastný a pyšný na to, jakým způsobem to holky odehrály. Přece jen tři z nich hrály ve Fed Cupu poprvé a neznaly ten tlak. Zvládly to skvěle," řekl Pála.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih nedělního programu Fed Cupu

V sobotu zvládly Plíšková s dvojkou Smitkovou dvouhry s velkým přehledem, dnes se ale česká jednička hlavně v úvodu zapotila víc. Dabrowská, která v jediném předchozím vzájemném duelu s Plíškovou před necelými dvěma lety zvítězila 2:0, měla podobně jako proti Smitkové silný začátek úvodní sady a po brejku vedla 4:1.

Plíšková ale ztrátu smazala a v závěru prvního setu se projevilo, že je na žebříčku o 163 příček výš než soupeřka. Úvodní dějství otočila pěti gamy po sobě, uvolnila se a ve šňůře vyhraných her pokračovala i v druhé sadě až do stavu 4:0. Pak sice prohrála dva gamy za sebou, ale zápas v klidu dotáhla do vítězného konce.

"Bylo to v lehce zpoceném triku. Začátek byl trošku vedle, ale pak jsem se do toho naštěstí dostala a už to bylo pod kontrolou," uvedla Plíšková. "Jsem ráda, že jsem udělala dva body, protože jsem byla před víkendem trochu nervózní. Nevěděla jsem, co od sebe čekat, přece jen jsem Fed Cup ještě nehrála," dodala dvaadvacetiletá Plíšková.

České obhájkyně trofeje se mohou těšit na domácí semifinále proti Francii, která nečekaně otočila z 0:2 na 3:2 zápas na antuce v Itálii. Kristina Mladenovicová a Caroline Garciová v Janově nejprve stav po singlech vyrovnaly a v rozhodující čtyřhře obě hrdinky nečekaně deklasovaly první pár světa Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou 6:1 a 6:2. Češky se naposledy utkaly s Francouzkami v roce 2006 a prohrály 2:3.

"Výborná zpráva pro fanoušky je, že se bude hrát doma," uvedl majitel České sportovní Miroslav Černošek. "My jsme spíše v případě postupu počítali s cestou do Itálie a tradičním semifinále, a tak celou situaci budeme řešit až po návratu všech zainteresovaných z Kanady. Výběr místa nebude jednoduchý s ohledem na nadcházející světový šampionát v ledním hokeji," dodal Černošek.

Za stavu 3:0 se v Kanadě nehrála čtvrtá dvouhra mezi Terezou Smitkovou a Francoise Abandaovou a duel zakončila čtyřhra, v níž za Česko Allertová s Hradeckou porazily dvojici Abandaová, Dabrowská 6:1, 7:6.

Kanada - Česko 0:4

Dabrowská - Karolína Plíšková 4:6, 2:6; Abandaová, Dabrowská - Allertová, Hradecká 1:6, 6:7 (2:7). 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články