Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Češky postoupily do semifinále. Po Vondroušové vyhrála i Siniaková, Američanky uspěly jen v deblu

České tenistky po čtvrtečním vítězství 2:1 nad Polkami porazily ve druhém souboji finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow Američanky a postoupily do semifinále. V prvním zápase přehrála Markéta Vondroušová světovou čtrnáctku Danielle Collinsovou dvakrát 6:3. Po nich na kurt nastoupily Kateřina Siniaková s Coco Gauffovou a česká hráčka dokázala světovou sedmičku přehrát 7:6, 6:1. Závěrečná prohra ve čtyřhře už na postupujícím nic nezměnila. O finále si české hráčky zahrají proti Švýcarkám. 

Tým kapitána Petra Pály narazí v semifinále na Švýcarsko a týmy si zopakují loňské střetnutí ze základní skupiny v Praze. Soupeřky tehdy zvítězily 2:1 a probojovaly se nakonec až do finále, v němž nestačily na Rusko. Švýcarky si dnes v Glasgow zajistily postup díky triumfu 2:1 nad Kanadou. Pomohly jim výhry Viktorije Golubicové a Belindy Bencicové ve dvouhrách.

Češky mohou nadále získat v soutěži, jež byla dříve známá jako Fed Cup, dvanáctý titul. Osmnáctinásobné šampionky z USA naopak další triumf nepřidají.

"Nijak si to nepřipouštíme. Dnes jsme měly cíl bojovat a nechat tam všechno. Nikdo nečekal, že to půjde takhle dobře. Skupina byla fakt těžká. Půjdeme zápas od zápasu, stát už se může cokoliv. Jsme dobrý tým, uvidíme, co se bude dít," řekla Vondroušová.

Třiadvacetiletá rodačka ze Sokolova Vondroušová v utkání proti Collinsové ztratila servis ve čtvrté hře, vzápětí ale vyhrála pět gamů po sobě a vývoj první sady otočila. Američanka doplatila na 19 nevynucených chyb.

Devětadevadesátá hráčka světa Vondroušová, která od dubna do října nehrála kvůli zraněnému zápěstí, využila v úvodu druhé sady psychickou výhodu a ujala se vedení 3:0. Finalistka letošního Australian Open Collinsová se snažila soupeřku několikrát zatlačit, Vondroušová se ale prezentovala výbornou obranou a Američanka dál při důležitých úderech kazila.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová neztratila do konce utkání ani jednou podání a dovedla jej za hodinu a dvanáct minut k vítězství.

Siniaková vzala v prvním setu dvakrát Gauffové servis, výhodu brejků ale nedokázala ani jednou dotáhnout, takže se rozhodlo ve zkrácené hře. V něm Češka od stavu 1:1 získala šest míčků za sebou a ujala se vedení.

Ve druhé sadě šestadvacetiletá rodačka z Hradce Králové i před zraky Billie Jean Kingové v hledišti odpor soupeřky definitivně zlomila. Finalistce letošního Roland Garros dovolila v úvodu jen jeden game a poté pěti hrami za sebou zajistila Češkám po hodině a 23 minutách druhý bod. Gauffová mohla litovat 39 nevynucených chyb a po neúspěšném Turnaji mistryň prohrála ve dvouhře pátý zápas za sebou.

Finálový turnaj tenisového Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow:

Skupina D:

Česko - USA 2:1

Vondroušová - Collinsová 6:3, 6:3, Siniaková - Gauffová 7:6 (7:1), 6:1, Muchová, Karolína Plíšková - Keysová, Townsendová 3:6, 3:6

Skupina A:

Švýcarsko - Kanada 2:1

Golubicová - Andreescuová 2:6, 6:3, 6:4, Bencicová - Fernandezová 6:0, 7:5, Teichmannová, Waltertová - Dabrowská, Fernandezová 2:6, 1:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články