Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češky po bitvě přehrály Rumunsko 3:2 a postupují do semifinále

Kluž (Rumunsko) - Karolína Plíšková se stala ústřední postavou postupu českých tenistek přes Rumunky do semifinále Fed Cupu. O víkendu strávila na kurtu přes šest hodin, nejprve srovnala ve dvouhrách stav na 2:2, aby poté společně s Barborou Strýcovou přehrála Andreu Mituovou a Ralucu Olaruovou v rozhodující čtyřhře 6:2 a 6:3. V dubnovém semifinále budou Češky hrát ve Švýcarsku.

Pod vedením kapitána Petra Pály zvládly tenistky první kolo podeváté za sebou. V Rumunsku ale musely zápas otáčet. V prvním dnešním singlu totiž Petra Kvitová podlehla světové trojce Simoně Halepové 4:6, 6:3, 3:6 a Češky prohrávaly 1:2. Stejně jako v listopadovém pražském finále proti Rusku řídila obrat Plíšková. Nejdříve zdolala Monicu Niculescuovou 6:4, 4:6, 6:3 a pak uspěla v deblu se Strýcovou. Pár Andreea Mituová a Raluca Olaruová porazily jasně 6:2 a 6:3.

Třiadvacetiletá Plíšková je tak podruhé za sebou českou fedcupovou hrdinkou. V listopadu proti Ruskám získala dva body, nyní už všechny tři. Před čtyřhrou a Niculesucovou dokázala zdolat i v sobotu Halepovou. "Ne, necítím se jako hrdinka. Je to týmová soutěž, neberu to, že jsem udělala tři body, celý tým mě podporoval," řekla světová třináctka Plíšková. Kapitán její výkon ocenil. "Podala fantastický výkon. Jsem strašně moc rád, je to neskutečný a klobouk dolů. Fyzicky to pro ni bylo náročné utkání," řekl Pála.

Proti Niculescuové měla Plíšková stejně jako o den dříve Kvitová problém se soupeřčiným čopovaným forhendem. Oproti Kvitové ale dělala méně chyb a jistěji si držela podání. Mohla vyhrát ve dvou setech, jenže ve druhém neudržela vedení 4:2. Nakonec zápas ukončila rázně pátým esem. "Ani jeden míč nebyl jednoduchý a jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla Plíšková a před čtyřhrou hýřila optimismem. "Vyhrajeme," prohlásila. A nemýlila se. Po půlhodinové pauze se vrátila na kurt a se Strýcovou debl zvládly stejně jako proti Ruskám.

Za Rumunky nečekaně nenastoupila Niculescuová a proti slabšímu páru Češky zápas kontrolovaly. Plíšková razantně podávala a hrála tvrdě od zadní lajny, Strýcová se co nejvíce tlačila k síti a vytvářela na soupeřky tlak. Při svém podání byly Češky sebevědomé a ani jednou nečelily brejkbolu. Soupeřkám vzaly v každém setu dvakrát servis a bezpečně zápas dotáhly k výhře. "Barča mi strašně pomáhala, takže jsem se tolik nenadřela," řekla Plíšková. "Každé vítězství chutná sladce, vítězství jako vítězství," dodala Strýcová.

Petra Kvitová:

Petra Kvitová"Určitě to bylo z mé strany lepší. Jsem opravdu ráda, jak jsem hrála, i když jsem prohrála. Ale ve srovnání se sobotou byl mnohem lepší servis, výměny a skoro všechno, ale nepřinesla jsem bod do šatny, což není moc dobré."

Kvitové se v Rumunsku nedařilo

V Rumunsku se nedařilo jen Kvitové. Opora týmu, která se výrazně zasloužila o čtyři tituly za uplynulých pět let, prohrála poprvé o fedcupovém víkendu obě dvouhry. V sobotu nestačila na Niculescuovou a dnes proti Halepové uhrála set. Češky mají letos šanci zaútočit na svůj desátý fedcupový titul v historii a získat hattrick, což se v soutěži naposledy povedlo Španělkám v letech 1993 až 1995.

Se Švýcarskem, které vyhrálo v Německu rovněž 3:2, mají Češky pozitivní bilanci 5:1. "Bude to ale strašně těžké," upozornil Pála, že jeho tým bude čelit světové deblové jedničce Martině Hingisové a mladé hvězdě Belindě Bencicové. Jedinou výhru Švýcarek nad českým týmem zařídila v roce 1998 třemi body právě Hingisová. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články