Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v parahokeji mužů 2024 Kanada

Češky padly s Kanaďankami a finále Poháru Billie Jean Kingové si nezahrají

Postup do finále Poháru Billie Jean Kingové po pěti letech se v Seville nekonal. České tenistky v semifinále po lítém boji prohrály s Kanaďankami 1:2 na zápasy. Barbora Krejčíková sice nejprve nezaváhala a zdolala Marinu Stakusicovou 6:2 a 6:1, ale Markéta Vondroušová se musela sklonit před Leylah Fernandezovou po setech 2:6, 6:2 a 3:6. V rozhodující čtyřhře Fernandezová s Gabrielou Dabrowskou vyhrály nad Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 7:5 a 7:6.

Výběr nehrajícího kapitána Petra Pály skončil v semifinále podruhé za sebou, loni nestačil na pozdější vítězky Švýcarky. Češky tak nevyužily šanci získat v týmové soutěži 12. titul a první v novém herním formátu, který platí od roku 2021. Kanaďanky narazí ve finále na Itálii.

"Je to hrozná škoda a moc mě to mrzí. Zaprvé jsme se mohli porvat ve finále, kde by to bylo hodně šancovní. Zadruhé je příští rok olympiáda a mohli jsme hrát rovnou finálovou skupinu. Teď budeme muset hrát první kolo. Program bude velmi nabitý. Mrzí mě, že se holky tady dělily o spoustu bodů a tentokrát to bohužel nevyšlo," hodnotil Pála.

Krejčíková nezaváhala, Vondroušová narazila

Sedmadvacetiletá Krejčíková si nejprve připsala v soutěži druhé vítězství ve dvouhře. Poprvé uspěla v dubnové kvalifikaci s Ukrajinkou Katarinou Zavackou. V Seville navázala na úspěchy ze čtyřhry, v níž se Siniakovou vyhrály obě utkání v základní skupině.

Bývalá světová dvojka vzala hned v úvodu 258. hráčce světa Stakusicové podání, sama jí nenabídla v prvním setu ani jeden brejkbol. V sedmé hře získala další brejk a sadu bez větších těžkostí dopodávala.

Také druhý set začala Krejčíková brejkem. Stakusicová sice vzápětí srovnala, ale do konce utkání už nedokázala ani jednou svůj servis udržet. Tenistka z Ivančic brejkla o devět let mladší soupeřku ještě třikrát a proměnila po hodině a 23 minutách druhý mečbol.

Wimbledonská šampionka Vondroušová padla v reprezentaci po jedenácti vítězstvích ve dvouhře a celkově třinácti střetnutích. Pětatřicátá hráčka světa Fenandezová jí oplatila porážku z baráže Fed Cupu v roce 2019. Kanaďanka uspěla i přes 41 nevynucených chyb.

"Hrála neskutečný tenis. Zápas byl od druhého setu fakt dobrý. Myslím, že ona tyhle soutěže hraje hrozně dobře," řekla Vondroušová.

Vondroušová měla už v prvním gemu při podání soupeřky šest brejkbolů. Ani jeden ale nevyužila a Fernandezová udeřila. Kanaďanka utekla díky dvěma brejkům do vedení 4:0 a závěr pohlídala. Vondroušová ztratila v národním týmu set ve dvouhře po šesti letech.

Úvod druhého už rodačka ze Sokolova zachytila. V prvním gemu tentokrát brejkbol využila, totéž zopakovala i ve třetí hře a dostala se do vedení 4:0. Také česká tenistka náskok nepustila a vynutila si rozhodující třetí sadu.

Do ní vstoupila brejkem, ale poté prohrála čtyři hry za sebou. Za stavu 3:5 mohla ještě duel zdramatizovat, při servisu soupeřky vedla 40:0. Ani jeden brejkbol však nevyužila a Fernandezová pěti míčky za sebou dotáhla zápas k vítězství. "Od stavu 40:0 jsem si skoro nesáhla na míč. Už to bylo těžké," podotkla Vondroušová.

Sedminásobným grandslamovým šampionkám Krejčíkové se Siniakovou se dlouho nedařilo prolomit servis soupeřek. Vyrovnaný první set i proto rozhodla až koncovka. V jedenácté hře za stavu 5:5 se Kanaďanky propracovaly k prvnímu brejkbolu, proti němuž Siniaková na servisu udělala dvojchybu. Kanaďanky poté sadu dopodávaly.

"Pod tlakem jste pořád. Byla škoda, že dvojchyba padla zrovna na tenhle moment. Jinak jsem neservírovala špatně," prohlásila Siniaková.

Napínavý duel pokračoval i ve druhém dějství. Olympijské vítězky z Tokia po ztrátě podání v sedmé hře znovu dotahovaly, ihned ale srovnaly. Při dalším stavu 40:40 a herním systému bez výhod se blýskla Krejčíková povedeným returnem.

Rozhodlo se tak ve zkrácené hře. V ní Češky prohrály od stavu 2:2 tři míčky za sebou a Kanaďanky už vedení dotáhly. Krejčíková se Siniakovou doplatily mimo jiné na 31 nevynucených chyb.

"Celý zápas jsme byly semknuté a hecovaly se. Věřily jsme, že to dotáhneme. I když nám utekl první set a prohrávaly jsme ve druhém, pořád jsme bojovaly a věřily, že se to dá otočit. Bylo to utkání elitních hráček, všechny jsme dobře podávaly a bylo to o jednom nebo dvou míčcích. Ty ale tentokrát nebyly na naší straně, proto jsme prohrály," uvedla Krejčíková.

Ve finále jsou i Italky

Kanada se i proto utká v neděli s Itálií. Výběr kapitánky Tathiany Garbinové totiž porazil v semifinále Slovinsko. První bod mu zajistila Martina Trevisanová, která zdolala Kaju Juvanovou 7:6, 6:3, a rozhodla Jasmine Paoliniová triumfem nad Tamarou Zidanšekovou 6:2, 4:6, 6:3.

Italky se probojovaly do finále po deseti letech. V roce 2013 v něm porazily ve starém formátu Rusko a získaly čtvrtý titul. Týmovou soutěž ovládly ještě v letech 2006, 2009 a 2010. Ve finále jsou pošesté, poprvé však v novém formátu.

Slovinky hrály semifinále poprvé. V základní skupině B na závěrečném turnaji zdolaly Austrálii a díky lepšímu poměru setů se dostaly mezi čtyři nejlepší týmy soutěže i přes následnou porážku s Kazachstánem.

Semifinále Poháru Billie Jean Kingové:

Česko – Kanada 1:2
Krejčíková – Stakusicová 6:2, 6:1
Vondroušová – Fernandezová 2:6, 6:2, 3:6
Krejčíková, Siniaková – Dabrowská, Fernandezová 5:7, 6:7 (3:7)

Itálie –⁠ Slovinsko 2:0
Trevisanová –⁠ Juvanová 7:6 (8:6), 6:3
Paoliniová –⁠ Zidanšeková 6:2, 4:6, 6:3

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články