Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Euro Hockey Tour mužů 2023/2024

Češky otočily duel s Američankami a semifinále Poháru Billie Jean Kingové je nemine

Poslední volné místo v semifinále Poháru Billie Jean Kingové ukořistily české tenistky. V Seville porazily Američanky 2:1 na zápasy a o finále si zahrají v sobotu s Kanaďankami, které ovládly skupinu C. Kateřina Siniaková sice nejprve padla s Danielle Collinsovou 3:6 a 2:6, ale Markéta Vondroušová se postarala o vyrovnání, když v duelu týmových jedniček deklasovala Sofii Keninovou 6:1 a 6:1. Rozhodující bod poté zajistily národnímu týmu Siniaková s Barborou Krejčíkovou ve čtyřhře.

Češky i nadále drží šanci na 12. triumf v soutěži a první v novém herním systému, který platí od roku 2021. Výběr nehrajícího kapitána Petra Pály zdolal osmnáctinásobné šampionky potřetí za sebou a stejně jako loni v boji o vítězství ve skupině a postup do semifinále.

"Věděli jsme, že je to těžký zápas. Někde v koutku jsme asi všichni věřili, že Maky ten bod přinese a že Kačka může dát trošku klid. Collinsová ale hrála fantastického singla. Čtyřhra pak byla z naší strany super," řekl Pála. "Každé vítězství chutná skvěle, zvláště na této úrovni a proti tak dobrému týmu, jako je USA. Na hráčky jsem pyšný," prohlásil Pála.

Na lavičce Američanek se porážkou rozloučila Kathy Rinaldiová, kterou v příští sezoně nahradí Lindsay Davenportová.

Siniakové se tentokrát nedařilo, Vondroušová dominovala

Rodačka z Hradce Králové měla doposud proti Američankám dobrou bilanci. Loni porazila v Poháru Billie Jean Kingové Cori Gauffovou, před pěti lety ve finále zdolala Alison Riskeovou a Keninovou. Proti Collinsové ale nezískala jediný brejk, sama o servis třikrát přišla a za hodinu a 26 minut odešla s prázdnou.

Sedmadvacetiletá tenistka držela v úvodu s bývalou světovou sedmičkou krok. V sedmém gemu měla jako první tři brejkboly. Collinsová je ale odvrátila a vzápětí udeřila. Za stavu 4:3 udělala Siniaková dvě dvojchyby a Američanka její servis prolomila. Set poté za 46 minut dopodávala.

Také ve druhé sadě hledala Siniaková recept na tvrdý servis a hru soupeřky marně. Collinsová tentokrát získala brejk už ve třetí hře a utekla do vedení 3:1. V sedmém gemu měla dobře returnující Američanka dalších šest brejkbolů, poslední využila a duel dotáhla do vítězného konce.

Vondroušová naopak vyhrála v národním týmu ve dvouhře 11. zápas za sebou. Světová sedmička diktovala od začátku proti Keninové tempo hry. Soupeřce nedovolila v prvním setu jediný bod na servisu a za 32 minut ho získala. Vítězka Australian Open z roku 2020 Keninová udělala v úvodní sadě 22 nevynucených chyb.

Ani ve druhém setu Češka nezvolnila a dál Keninovou přehrávala. Američanka znovu až v závěru odvrátila hrozbu "kanára", když získala za stavu 0:5 první gem při svém podání. Víc už ale nezvládla a Vondroušová zakončila utkání po 72 minutách prvním využitým mečbolem.

"Ten výsledek vypadá jasněji, než to ve skutečnosti bylo. Dost jsme se tam tahaly," hodnotila Vondroušová. "Důležitý byl gem na 3:0 ve druhém setu. Kdyby se tam chytla, mohlo se to ještě zamotat. Výsledek je pro ni dost krutý. Někdy se to ale tak sejde, že to skóre vypadá příjemně, ale zápas moc příjemný nebyl," doplnila.

Sedminásobné grandslamové šampionky Krejčíková se Siniakovou potvrdily proti Taylor Townsendové s Danielle Collinsovou dlouholetou sehranost. Češky přehrály soupeřky v počtu vítězných míčů 30:12 a sedmkrát prolomily jejich servis.

Vítězky letošního Australian Open zahájily utkání brejkem a hned poté čtyři brejkbolové šance soupeřek odvrátily. V koncovce sebraly podání Američankám ještě dvakrát a za 33 minut získaly první sadu.

Ve druhé sice doháněly třikrát manko brejku, od stavu 3:4 už ale povolily soupeřkám jen jednu hru. Ve dvanáctém gemu využily při servisu Američanek první mečbol.

"Byl to náročný duel, emoce na konci byly obrovské. Já měla obrovskou radost, že se nám to podařilo. Hrát proti Americe, která má tolik dobrých hráček a může to poskládat jakkoliv, je těžké. Hrály jsme ale dobře a předvedly velice dobrý výkon," uvedla Krejčíková.

"Šly jsme do toho, že tam chceme nechat všechno a buď to bude stačit, nebo ne. A skvěle se nám to povedlo. Hecovaly jsme se, pomáhaly si. Cítila jsem nervozitu, ale zvládly jsme to na jedničku," podotkla Siniaková.

Semifinále nemine ani Slovinky

Po Italkách a Kanaďankách si semifinále Poháru Billie Jean Kingové zajistily i Slovinky. O tom, zda tuto trojici týmů doplní Češky, nebo Američanky, se rozhoduje právě teď.

Slovinsko se dostalo do semifinále BJK Cupu poprvé. Po úvodním vítězství 2:1 nad Austrálií dnes v utkání s Kazachstánem nejprve Kaja Juvanová deklasovala specialistku na čtyřhru Annu Danilinovou 6:1, 6:0 a poté získala potřebný set Tamara Zidanšeková.

Nad Julií Putincevovou vedla Zidanšeková 6:2, následně stejným poměrem prohrála a vzdala. Již před zápasem v deblu měly Slovinky jistotu, že vyhrají skupinu B a v sobotu zabojují o finále proti Itálii. 

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové v Seville:

Skupina A:
Česko  USA 2:1
Siniaková  Collinsová 3:6, 2:6
Vondroušová  Keninová 6:1, 6:1
Krejčíková, Siniaková  Collinsová, Townsendová 6:3, 7:5

Skupina B:
Kazachstán  Slovinsko 2:1
Danilinová  Juvanová 1:6, 0:6
Putincevová  Zidanšeková 2:6, 6:2 skreč Zidanšeková
Danilinová, Kulambajevová  Erjavecová, Miličová 2:6, 6:4, 10:7

Skupina C:
Španělsko  Polsko 2:1
Masárová  Kawová 2:6, 6:3, 6:2
Sorribesová  Linetteová 7:6 (7:5), 6:3
Bassolsová, Bucsaová – Kawová, Kubková 0:6, 7:6 (7:2), 3:10

Skupina D:
Francie  Německo 3:0
Burelová  Niemeierová 6:4, 6:3
Gračovová  Mariaová 0:3 skreč Mariaová
Garciaová, Mladenovicová  Siegemundová, Niemeierová 5:7, 6:3, 10:1

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články