Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Češky nezvládly čtyřhru, do finále Fed Cupu postoupily Američanky

Tampa (USA) - České tenistky si finále letošního Fed Cupu nezahrají. Rozhodla o tom závěrečná čtyřhra, ve které Kateřina Siniaková s Kristýnou Plíškovou nestačily na americký pár Coco Vandewegheová–Bethania Matteková-Sandsová, když prohrály 2:6 a 3:6. Američanky zvítězily celkově 3:2 na zápasy a o titul si zahrají s Běloruskami.

Kateřina Siniaková
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Del Mecum

V první nedělní dvouhře podlehla Siniaková v souboji týmových jedniček Vandewegheové 4:6 a 0:6. Naději na obrat pak vykřesala sedmnáctiletá Markéta Vondroušová výhrou nad Lauren Davisovou po setech 6:2, 7:5.

"Doufal jsem ve tři body ze singlů, ale byl by to asi zázrak. V deblu byly Američanky silnější," uvedl český kapitán Petr Pála dodal: "Byl jsem v kontaktu s Petrou (Kvitovou), která přála hodně štěstí celému týmu. Jsem si jistý, že z Markéty (Vondroušové) může být skvělá hráčka."

Češky ve Fed Cupu prohrály poprvé po čtyřech letech. Naposledy podlehly v semifinále na antuce v Itálii v dubnu 2013. Od té doby vyhrály deset zápasů v řadě, třikrát za sebou získaly vítěznou trofej a v soutěži triumfovaly pětkrát za uplynulých šest let.

Kapitánovi Petru Pálovi chyběla na Floridě zraněná Petra Kvitová a omluvilo se také trio Karolína Plíšková, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová. Američankám zase scházely těhotná Serena Williamsová, její sestra Venus i Madison Keysová.

V duelu jedniček Siniaková prohrála, Vondroušová udržela naději na finále

Aktuálně 38. hráčka žebříčku Siniaková se jen těžko vyrovnávala s razantním podáním Američanky. Při servisu soupeřky prohrála prvních deset výměn, ale v šesté hře si jako první vybojovala brejkbol. Po nepřesném returnu o něj však přišla.

Zápas se zlomil za stavu 4:4 při podání Siniakové. Dvacetiletá Češka udělala tři dvojchyby, třetí při brejkbolu, a na lavičce se rozplakala. Kapitán Petr Pála se ji snažil uklidnit, ale jeho svěřenkyně už se proti agresivně hrající Vandewegheové neprosadila.

Pála pak důvěřoval Vondroušové, zatímco Američanky poslaly na kurt Davisovou (36.) namísto Shelby Rogersové. "Věřila jsem, že můžu vyhrát," řekla Vondroušová po utkání v rozhovoru na kurtu Martině Navrátilové.

Až 117. hráčka žebříčku Vondroušová hrála klidněji, soustředěněji a bez větších výkyvů než soupeřka. Své sebevědomí po triumfu minulý týden na turnaji WTA v Bielu ukázala povedeným kraťasem hned ve druhé výměně a hru dobře mixovala.

První set získala levou rukou hrající sokolovská rodačka za 40 minut a ve druhém ukázala pevné nervy. Z 1:3 srovnala na 3:3, za stavu 3:5 čelila setbolu, ale Davisová při něm udělala dvojchybu a pak Češka získala čtyři hry v řadě. "Soustředila jsem se jen na sebe a bojovala o každý míč. Odehrála jsem dobrý zápas," pochvalovala si Vondroušová po první fedcupové výhře.

Čtyřhra už překvapení nepřinesla

Do čtyřhry Pála poslal Siniakovou a Plíškovou, té se ale v úvodu nedařilo. V prvním setu přišla dvakrát o servis a v jeho závěru ztratila podání Siniaková. Také v druhé sadě Češky brzy prohrály servis a Američankám podání nevzaly. Za stavu 2:5 odvrátily tři mečboly, ale následně "padly" při podání Vandewegheové.

Češky prohrály s USA 2:3 po rozhodující čtyřhře stejně jako v minulém duelu v roce 2009 v Brně. Týmu USA podlehly podesáté, porazit Američanky dokázaly jen v letech 1983 a 1985. Američanky budou 11. a 12. listopadu usilovat ve finále v Bělorusku o osmnáctý fedcupový vavřín, první po 17 letech.

Semifinále tenisového Fed Cupu v Tampě:

USA - ČR 3:2

Vandewegheová - Siniaková 6:4, 6:0, Davisová - Vondroušová 2:6, 5:7, Matteková-Sandsová, Vandewegheová - Kristýna Plíšková, Siniaková 6:2, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy