Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky mají už šest triumfů, čtyři díky Sukové

Praha - Podruhé v řadě se Češky probojovaly do finále Fed Cupu. O víkendu je v Praze čekají Srbky. Do letošního roku se české, respektive československé tenistky dopracovaly do finálových bojů dámského týmového klání už sedmkrát a hned šestkrát se radovaly z trofeje. Jediná finálová porážka se datuje do roku 1986, kdy Československo podlehlo Spojeným státům vedeným Martinou Navrátilovou.

Češky slaví loňský fedcupový triumf
zdroj: Isifa, epa

Historie ženské týmové soutěže se začala psát v roce 1963, tedy celých šedesát tři let po založení její mužské obdoby, Davis Cupu. Československo se účastnilo již prvního ročníku Fed Cupu, tehdy ještě existujícího pod nezkráceným názvem – Federation Cup (Federační pohár). Československý tým však neprošel přes první kolo, když podlehl Jihoafrické republice.

Formát soutěžeAž do roku 1995 se soutěž hrála se šestnácti týmy a proběhla během jediného týdne. Turnaj hostil některý z účastníků a jednotlivá střetnutí rozhodovaly pouze dvě dvouhry a jedna čtyřhra. V polovině devadesátých let se formát přetvořil do podoby, jakou známe dnes a zkrátil svůj název na Fed Cup.

První celkové vítězství Československa se datuje do roku 1975, Čechoslovenky se tak staly po Jihoafrické republice prvními, kdo narušil do té doby trvající nadvládu Spojených států a Austrálie v soutěži. Ve finále hraném ve francouzském Aix-en-Provence zdolalo Československo Austrálii v poměru 3:0. O dva body se tenkrát postarala osmnáctiletá Martina Navrátilová. Ještě v témže roce však Navrátilová emigrovala do Spojených států a s její reprezentační kariérou v československém dresu byl konec.

Slavná éra československého tenisu

Po premiérovém československém triumfu začala dlouhá vítězná série Spojených států, která trvala až do roku 1982. (Navrátilová, která čekala na americké občanství celých sedm let, se podílela až na posledním titulu USA z tohoto období z roku 82.) Jenže hned poté přišla nejslavnější éra Československa. Tým kolem Hany Mandlíková a Heleny Sukové ovládl tři následující ročníky, v roce 1986 padl doma na Štvanici až ve finále a triumf vybojoval i v roce 1988.

Hana Mandlíková s Chris Evertovou
zdroj: Getty Images

Mandlíková se Sukovou jsou dodnes jednoznačně nejúspěšnějšími českými fedcupovými reprezentantkami. Suková má na svém kontě 4 tituly a 57 vítězství, a je tak jedenáctou historicky nejúspěšnější tenistkou v týmové soutěži, Mandlíková si připsala 3 celková vítězství a 49 výher. Pro srovnání: nejlepší z aktivních českých hráček Květa Peschkeová zvítězila v 16 duelech, aktuální jednička mezi Češkami Petra Kvitová vyhrála jedenáctkrát.

Čekání na vítězství se protáhlo

Po triumfu v roce 1988 přišlo nejdelší české čekání na celkové vítězství. O ukončení smutné série se postaral po třiadvaceti letech až současný tým okolo Petry Kvitové, když loni v Moskvě přehrál ve finále Rusky poměrem 3:2. Jednalo se nejen o první triumf samostatné České republiky ve Fed Cupu, ale i o první vítězství Česka v novém formátu soutěže.

ČESKOSLOVENSKÉ A ČESKÉ TRIUMFY VE FED CUPU:

1975: Československo vs. Austrálie 3:0
(Tomanová, Navrátilová)

1983: Československo vs. Spolková republika Německo 2:1
(Suková, Mandlíková, Budařová, Skuherská)

1984: Československo vs. Austrálie 2:1
(Suková, Mandlíková)

1985: Československo vs. USA 2:1
(Suková, Mandlíková, Holíková, Maršíková)

1988: Československo vs. Sovětský svaz 2:1
(Suková, Zrubáková, Pospíšilová, Novotná)

2011: Česká republika vs. Rusko 3:2
(Kvitová, Šafářová, Peschkeová, Hradecká)

Šest titulů dělá z Česka jako nástupnické země Československa třetí nejúspěšnější tým v historii Fed Cupu. V případě letošního triumfu by se Češky se sedmi tituly dokonce vyrovnaly druhé Austrálii. Historickému žebříčku neohroženě vládnou se sedmnácti triumfy na kontě tenistky USA. Američanky i Australanky letos sice bojovaly až ve druhé světové skupině. Pro příští rok si ale oba týmy zajistily účast mezi elitou a právě Austrálie bude prvním soupeřem Česka v následujícím ročníku Fed Cupu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy