Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Australanky se dostaly po 26 letech do finále Fed Cupu. O titul se utkají s Francií

Poprvé od roku 1993 si Australanky zahrají finále Fed Cupu, v němž se střetnou s Francií. V semifinále Australanky doma v Brisbane porazily 3:2 Bělorusko, stejným výsledkem skončil také duel v Rouenu mezi domácí Francií a Rumunskem.

Ashleigh Bartyová
zdroj: ČTK/AP autor: Lynne Sladky

Postup Australankám v rozhodující čtyřhře za stavu 2:2 zajistily Ashleigh Bartyová a Samantha Stosurová vítězstvím 7:5, 3:6 a 6:2 nad Viktorií Azarenkovou a Arynou Sabalenkovou.

Domácí výběr nejprve poslala do vedení Bartyová, která si v souboji týmových jedniček poradila se Sabalenkovou dvakrát 6:2. Pátý duel si pak vynutila Azarenková po jednoznačném triumfu dvakrát 6:1 nad Stosurovou. "S Ash jsem nikdy čtyřhru nehrála, takže jsme věděly, že to bude náročné," řekla Stosurová.

"Ale byla jsem připravená podat maximální výkon a je fantastické, že se nám to povedlo," přidala Stosurová. "Celý rok jsme na to tvrdě dřely a v listopadu tady do toho dáme úplně všechno," připomněla, že Australanky čeká finále na domácí půdě.

Hlavní podíl na úspěchu měla devátá hráčka světa Bartyová, která vyhrála všechny tři své zápasy. Tři duely navíc vyhrála i v úvodním kole s USA, což se jí povedlo jako vůbec první tenistce v historii Fed Cupu. Austrálie díky ní prošla do finále po 26 letech a může Fed Cup vyhrát poprvé od roku 1974.

Závěrečná čtyřhra musela určit vítěze také v Rouenu, kde Rumunky po únorovém vítězství 3:2 v Ostravě nad českými obhájkyněmi titulu usilovaly o historický postup do finále. Po vyrovnaném prvním dnu dnes jejich hlavní opora Simona Halepová porazila v souboji týmových jedniček ve třech setech Caroline Garciaovou, poté ale Pauline Parmentierová vyrovnala díky výhře nad Irinou-Camelií Beguovou.

Do rozhodujícího debla nastoupila po boku zkušené Monicy Niculescuové i nedávná světová jednička Halepová, jež prakticky čtyřhru nehraje. Rumunsku to však nepomohlo, po více než dvou a půl hodinách vyhrál 5:7, 6:3, 6:4 domácí pár Garciaová, Kristina Mladenovicová.

Francouzky si tak zahrají šesté finále v historii a první od roku 2016, kdy ve Štrasburku podlehly Češkám. Tituly získaly v letech 1997 a 2003. Jejich finálové soupeřky Australanky jsou se sedmi triumfy třetím nejúspěšnějším týmem soutěže. Vedou Američanky s osmnácti, druhé Češky mají titulů jedenáct.

Semifinále tenisového Fed Cupu:

Austrálie - Bělorusko 3:2

Bartyová - Sabalenková 6:2, 6:2, Stosurová - Azarenková 1:6, 1:6, Bartyová, Stosurová - Azarenková, Sabalenková 7:5, 3:6, 6:2.

Francie - Rumunsko 3:2

Garciaová - Halepová 7:6 (8:6), 3:6, 4:6, Parmentierová - Beguová 6:3, 2:6, 6:2, Garciaová, Mladenovicová - Halepová, Niculescuová 5:7, 6:3, 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články