Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Američanky vyhrály rozhodující čtyřhru a slaví 18. fedcupový titul

České tenistky poznaly své nástupkyně na fedcupovém trůnu. Americké tenistky vyhrály finále v Minsku nad Běloruskem 3:2 a získaly 18. trofej v historii. Vítězství vybojovaly až v rozhodující čtyřhře. Domácí hrdinky Aryna Sabalenková s Aleksandrou Sasnovičovou v ní nestačily na CoCo Vandewegheovou a Shelby Rogersovou.

Američanky slaví vítězství ve Fed Cupu
zdroj: Reuters

Tenistky USA čekaly na další trofej ve Fed Cupu dlouhých sedmnáct let od roku 2000. Světová desítka Vandewegheová byla americkou hrdinkou, neboť vyhrála obě své dvouhry. Naopak senzační šampionka US Open Sloane Stephensová nezískala v singlech ani bod.

"Jsem nadšená ze všech našich hráček," rozplývala se kapitánka amerického výběru Kathy Rinaldiová. Bývalá tenistka se dočkala trofeje hned v první sezoně ve funkci, v níž před rokem vystřídala po osmi letech Mary Joe Fernandezovou. "CoCo hrála naprosto neuvěřitelně, Shelby do toho vlétla a Sloane - srdce mi kvůli ní krvácí, ale bojovala celý víkend až do konce," dodala bývalá semifinalistka Wimbledonu.

Už už se zdálo, že rozhodnuto bude ve čtvrtém singlu. V rozhodujícím setu prohrávala 2:5, přesto ale nakonec slavila triumf Aleksandra Sasnovičová, když porazila Stephensovou 4:6, 6:1, 8:6 a vyrovnala stav finále.

Je nám líto, video expirovalo.
Američanky vybojovaly triumf ve Fed Cupu až v rozhodující čtyřhře

Domácí tenistka odpověděla na předchozí úspěch Vandewegheové. Světová desítka měla v utkání se Sabalenkovou potíže jen v prvním setu. V devátém gamu dokonce při vlastním servisu čelila setbolu devatenáctileté Bělorusky, ale hrozbu bleskově zažehnala. Vzápětí se postarala o první brejk zápasu, ale běloruská jednička odpověděla stejnou mincí. Rozhodnout proto musel tie-break, v němž Sabalenková vedla už 4:1, jenže následně už vyhrála pouze jednu výměnu.

Druhá sada měla jednoznačný průběh. Domácí tenistka, které patří ve světovém žebříčku 78. místo, získala game až za stavu 0:5. Vandewegheová vyhrála i šestou dvouhru v tomto ročníku týmové soutěže.

Od zavedení Světové skupiny v roce 1995 se povedlo udržet stoprocentní bilanci jen devíti hráčkám, naposledy Petře Kvitové v roce 2011. Vandewegheová se navíc v dubnovém semifinále proti českým obhájkyním trofeje podílela stejně jako ve finále i na zisku rozhodujícího bodu ve čtyřhře.

Finále tenisového Fed Cupu v Minsku:

Bělorusko - USA 2:3

Sabalenková - Vandewegheová 6:7 (5:7), 1:6, Sasnovičová - Stephensová 4:6, 6:1, 8:6, Sabalenková, Sasnovičová - Rogersová, Vandewegheová 3:6, 6:7 (3:7).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články