Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Favoritem Turnaje mistrů je Federer, Berdych může jen překvapit

Praha – Po dlouhé době českými fandy velmi očekávaný tenisový Turnaj mistrů je tu. V Londýně je mezi elitní osmičkou i Čech Tomáš Berdych a jako nováček je outsiderem. Favoritem je světová dvojka Roger Federer ze Švýcarska, který případně vyrovná pátým titulem Ivana Lendla a Peta Samprase. Rafael Nadal ze Španělska ale chce korunovat báječný rok, už teď vyšperkovaný ziskem tří grandslamových vavřínů. Bitvy na kurtech vyvrcholí příští neděli finálovým duelem.

"Dávám větší šanci Federerovi, protože mu vyhovuje rychlejší povrch, ale věřím, že Rafa (Nadal) i Andy Murray mu budou šlapat na záda," řekl bývalý hráč Greg Rusedski. "Turnaj bude zajímavý, protože Federer a Nadal nejsou suverénní jako loni nebo předloni, a myslím, že velkou šanci má taky Murray," řekl Jan Kodeš.

Berdych mezi favority nepatří, může jen překvapit. Po semifinále na French Open a prohře s Nadalem ve finále Wimbledonu neudržel vysoký průměr a druhá půlka sezony se mu nepovedla. V městě nad Temží si ale zkusí vzpomenout na červencovou formu.

Ve skupině má pětadvacetiletý Berdych Nadala, Američana Andyho Roddicka a Srba Novaka Djokoviče, proti kterému do turnaje vstoupí v pondělí. "Cesta k postupu vede přes všechny tři. Nelze vůbec kalkulovat. Nejdůležitější je soustředit se na start. Až zvládnu první zápas, tak si mohu říci, pojďme na další," uvedl Berdych. Skupinu B tvoří Federer, Murray, Švéd Robin Söderling a Španěl David Ferrer.

Federer, nebo Nadal? Favoritů je víc

Šestnáctinásobný grandslamový vítěz Federer na podzim ukázal skvělou formu. Pod vedením kouče Paula Annaconeho, bývalého trenéra Samprase, prohrál od srpna jen čtyři zápasy a vyhrál tři turnaje. Proto přijel do Londýna sebevědomý. "Myslím, že mám dobré šance, možná můžu v Londýně vyhrát," věřil si devětadvacetiletý Federer, který má na Turnaji mistrů od roku 2002 bilanci 29 výher a sedmi porážek. "Fyzicky jsem v pohodě a psychicky si věřím," doplnil. 

193904.jpg191905.jpg151535.jpg

Naopak Nadal vynechal kvůli zranění turnaj v Paříži a zkoušel se připravit na velké finále, v kterém loni zklamal - ve skupině třikrát prohrál. Letošní vítěz Roland Garros, Wimbledonu a US Open chce nyní dokázat, že i na Masters umí zahrát. "Je to pro mě kvůli povrchu asi nejtěžší turnaj roku, ale mám speciální motivaci se ukázat," vyhlásil Španěl. "Je mým cílem si zlepšit londýnské image," řekl levoruký tenista.

Bez šancí není ani Söderling, kterého povzbudil titul v pařížské hale Bercy, a domácí pochopitelně věří Murraymu. "Poslední týdny nebyly nejlepší, ale Masters má skvělou atmosféru a věřím, že ze sebe dostanu něco navíc. Vyhrát tenhle turnaj, to by byla obrovská vzpruha do příštího roku, do další kariéry," uvažoval Murray. 

128255.jpg170794.jpg191254.jpg

Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva vždy postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1 500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 milionu dolarů (v přepočtu 29,523 milionu korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články