Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Emoce, ženy, tvrdá dřina i zranění. To vše v dokumentu Štěpec

Praha – Sportovec svého druhu. V žebříčku ATP byl v první desítce, vyhrál pět turnajů, osmnáct ve čtyřhře, triumfoval na Australian Open i US Open. Dvakrát se stal vítězem Davisova poháru. Je mu 38 let, stále profesionálně hraje a stále se nevzdává. Osobnost Radka Štěpánka přiblíží nový dokument Jany Škopkové nazvaný přezdívkou Štěpec. Nenechte si ujít dnes od 21 hodin na ČT2.

Radek Štěpánek v dokumentu Štěpec
zdroj: ČT

Natáčení časosběrného dokumentárního portrétu začalo v roce 2014, když si Radek při zápase v Paříži zranil záda. Kamery sledovaly jeho postupný návrat zpátky do tenisového světa, jeho tréninky v USA i v Praze.

Film zachycuje i emotivní atmosféru při Davisově poháru. "Davis Cup je něco posvátného. Je to výjimečná událost. Už když si doma balím tričko s českým lvem, cítím velkou hrdost. Pro mě je čest reprezentovat naši malou zemičku," svěřil se Radek Štěpánek.

"Když mě oslovili s myšlenkou točit dokument, vzal jsem si chvíli na rozmyšlenou. Na společnost kamer jsem zvyklý od mládí. Snad se diváci dozvědí něco nového, a když ne ode mě, tak od mých kamarádů," prohlásil.

Radek Štěpánek nechal filmaře nahlédnout i do svého soukromí. Žil se světovou tenisovou jedničkou Martinou Hingisovou, tři roky byl ženatý s Nicole Vaidišovou, svého času sedmou hráčkou světa, po rozvodu navázal vztah s českou jedničkou a druhou hráčkou světa Petrou Kvitovou.

Jaké to je žít se ženami, které také jezdí po turnajích a mají kolem sebe týmy lidí, které je chrání před okolím? "Když se berou dva vrcholoví sportovci, není to určitě jednoduché. Ani jeden z nich nechce svou kariéru odložit a věnovat se partnerovi. Když se oba snaží uspět ve svém sportu a dávají tomu všechno, tak se to na jejich vztahu podepíše. Přikláním se spíš k tomu, aby se sportovci ženili dříve, protože se tím uklidní. Vracejí se pak domů k manželce a žijí spořádaný život, který je potřeba k tomu, aby mohli pracovat na pořádné kariéře," uvedl nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003 Pavel Nedvěd. Kromě něj v dokumentu o tenistovi promluví i Petr Čech nebo Jaromír Jágr.

Natáčení skončilo ve chvíli, kdy v březnu 2017 podstoupil Štěpánek operaci bederní páteře. "Všeobecně platí, že točit s vrcholovými sportovci v době jejich aktivní kariéry je vždy složité. Musí se soustředit na výkon a televizní štáb je to poslední, co k sobě chtějí pustit. Nám se to ale, myslím, povedlo, a tak vznikl dokument, který snad zaujme nejen fanoušky tenisu," popsala režisérka Jana Škopková.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články