Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Dvanáctý titul v kariéře pro Berdycha, obhájil vítězství ve Stockholmu

Stockholm - Tomáš Berdych vyhrál na dvanáctém turnaji ATP v kariéře. Ve finále ve Stockholmu si poradil 7:6, 6:2 s Američanem Jackem Sockem, ve švédské metropoli tak triumfoval potřetí během čtyř let. Turnajová vítězství si připsali i Chorvat Marin Čilič, jenž ovládl podnik v Moskvě, ve Vídni zase kraloval Španěl David Ferrer.

Tomáš Berdych s trofejí za turnajový triumf ve Stockholmu
zdroj: ČTK/AP autor: Anders Wiklund

Nejvýše nasazený Berdych dokráčel k triumfu bez ztráty setu. Tři týdny po turnaji v Šen-čenu pozvedl nad hlavu druhou trofej v sezoně, což se mu v kariéře dosud povedlo jen loni a v roce 2012, kdy vždy jedno ze dvou vítězství získal právě ve Stockholmu. Předloni ve Švédsku nestartoval.

"Mám tady dobrou bilanci, což vždycky pomáhá," řekl Berdych, jenž vyhrál ve Stockholmu dvanáctý zápas v řadě. "Lidé na turnaji odvádějí výbornou práci, starají se o nás, takže se tu cítíme jako doma. Stane se, že najdete na světě místo, které vám sedí, a přesně tohle je ten případ. Jsem rád, že tu získávám své tituly," dodal rodák z Valašského Mezříčí.

Do finálového duelu v letité hale Kungliga přitom vstoupil lépe třiadvacetiletý Sock, jenž vzal Berdychovi v pátém gamu podání. Za stavu 5:4 však nedokázal dopodávat set k vítězství, favorizovaný český tenista si podání vzal zpět a převzal otěže zápasu. "Našel jsem způsob, jak se vyrovnat s těžkou situací v prvním setu. Pak jsem začal hrát svou hru a postupně jsem se zlepšoval," řekl.

Sock sice vybojoval tie-break, v tom ale jasně kraloval Berdych a po výsledku 7:1 si přenesl pohodu i do další sady. V ní pátý hráč světa pokračoval v nátlakové hře od základní čáry, útočil na Socka tvrdými umístěnými údery a dvakrát mu vzal servis. Zápas ukončil po 85 minutách bodem přímo z podání a ideálně se naladil na závěr sezony, jejímž vrcholem bude Turnaj mistrů v Londýně.

Marin Čilič
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Chorvatský tenista Marin Čilič obhájil titul na turnaji v Moskvě. V dnešním finále porazil stejně jako před rokem Roberta Bautistu ze Španělska dvakrát 6:4. Ve čtyřhře naopak obhajoba nevyšla Františku Čermákovi. 

Čermák s Raduem Albotem z Moldavska ve finále prohrál s domácí dvojicí Andrej Rubljov, Dmitrij Tursunov 6:2, 1:6 a 6:10. Pro českého hráče šlo o první zápas o titul od loňského duelu v Moskvě, kde s Jiřím Veselým navázal na své triumfy z let 2011 a 2012. V ruské metropoli se Čermák ve finále představil už pošesté.

Rovněž Čilič si o titul zahrál po roční pauze a dočkal se celkově čtrnáctého triumfu v kariéře.

Španělský tenista David Ferrer vyhrál turnaj ve Vídni. Ve finále porazil Američana Steva Johnsona 4:6, 6:4, 7:5 a získal pátý letošní titul. Navíc udělal výrazný krok k účasti na Turnaji mistrů.

Ferrer si zahrál finále ve Vídni i loni, tehdy však prohrál s Britem Andym Murraym a na Turnaj mistrů se nedostal. Tentokrát má místo na závěrečném podniku sezony v Londýně téměř jisté, protože z osmičky postupujících ho může vytlačit pouze Francouz Richard Gasquet, který by ale musel triumfovat příští týden v Basileji a pak na Masters v Paříži.

Ferrer vyhrál i páté finále v sezoně a pěti tituly se vyrovnal Švýcarovi Rogeru Federerovi, lepší je letos pouze světová jednička Srb Novak Djokovič, jenž má na kontě devět turnajových triumfů. Johnson naopak po premiérovém postupu do finále na první úspěch nedosáhl.

Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 604.155 eur)

Dvouhra - finále: Berdych (1-ČR) - Sock (7-USA) 7:6 (7:1), 6:2. 

Čtyřhra - finále: Monroe, Sock (2-USA) - Pavič, Venus (Chorv./N. Zél.) 7:5, 6:2.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch)

Muži (dotace 771.525 dolarů):

Dvouhra - finále: Čilič (1-Chorv.) - Bautista (2-Šp.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále: Rubljov, Tursunov (Rus.) - Albot, Čermák (Mold./ČR) 2:6, 6:1, 10:6. 

Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 2,324.045 eur)

Dvouhra - finále: Ferrer (1-Šp.) - Johnson (USA) 4:6, 6:4, 7:5.
Čtyřhra - finále: Kubot, Melo (Pol./Braz.) - J. Murray, Peers (2-Brit./Austr.) 4:6, 7:6 (7:3), 10:6. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články