Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Dostane se některá Češka do semifinále? Šanci má Kvitová i Šafářová

Singapur – Dvojnásobné zastoupení v semifinále singlu na Turnaji mistryň již Česká republika mít nebude, alespoň jednu hráčku by však mohla. Šanci postoupit mezi nejlepší čtyři má stále jak Petra Kvitová, tak i Lucie Šafářová. Větší šanci má vítězka Masters z roku 2011 Kvitová, k účasti v dalších bojích však bude potřebovat také pomoc své krajanky. Přímý přenos utkání Petry Kvitové sledujte v pátek od 7:00. Zápas Lucie Šafářové by pak měl přijít na řadu kolem 9:00. Oba duely nabídne ČT sport i náš web.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitovou a Šafářovou čekají rozhodující zápasy

Kvitovou čeká zápas s dosud ve skupině neporaženou čerstvou světovou trojkou Španělkou Garbiňe Muguruzaovou, která patří k favoritkám turnaje. Po nich nastoupí Šafářová proti Němce Angelique Kerberové.

K co největší naději na semifinále potřebuje Kvitová porazit 2:0 Muguruzaovou, s kterou se dosud nestřetla. Ani to jí ale nemusí stačit. Pokud vyhraje Kerberová stejným poměrem nad Šafářovou, rozhodne mezi Kvitovou, Němkou a Španělkou lepší poměr gamů.

Vítězství Šafářové by posunulo Kvitovou do semifinále, a to z prvního místa, v případě jakékoli její výhry nad razantně hrající dvaadvacetiletou Muguruzaovou. Výhra Kvitové ve třech setech a jakákoli porážka Šafářové znamená konec obou Češek.

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová má šanci hrát dál i v případě prohry, ale tehdy potřebuje k postupu pomoc Šafářové. Pokud Kvitová podlehne Španělce 1:2 na sety, musí Šafářová vyhrát 2:0. Když Kvitová prohraje 0:2 a Šafářová vyhraje 2:0, znovu přijde na řadu počítání gamů mezi trojicí hráček.

Před začátkem turnaje si Kvitová s Muguruzaovou v Singapuru zatrénovala. "Po výsledcích v Asii si věří. Chodí do toho a víckrát jí to tam spadne, než nespadne. Asi taky budu muset hrát agresivně. Má i dobrý servis," hodnotila Kvitová.

Kvitová hraje Turnaj mistryň popáté a do semifinále se dostala dvakrát. Poprvé při premiéře v roce 2011, kdy celý turnaj v Istanbulu vyhrála, a předloni. Muguruzaová hraje mezi elitní osmičkou poprvé. "Ona bude chtít a zároveň ví, že to je bonus a něco, čeho ještě nedosáhla, a bude uvolněnější," předpokládá Kvitová. "Já taky nemám co ztratit. Může to být můj poslední zápas a nemusí. Dám do toho všechno," dodala.

Šafářová má po dvou zápasech na kontě dvě prohry bez zisku setu. Jedinou naději na postup jí dá dvousetová výhra nad Kerberovou a stejně jasná prohra Kvitové s Muguruzaovou. Pak by se o druhé postupující rozhodlo mezi oběma Češkami a Kerberovou opět na základě procentuální úspěšnosti získaných her.

S Kerberovou se Šafářová střetla dosud dvakrát a mají vyrovnanou bilanci 1:1. Naposledy se utkaly loni ve finále Fed Cupu v Praze, kde vyhrála Češka. "Je to hráčka spíše defenzivní. Bude chtít hrát agresivně, ale trošičku víc trpělivě, protože toho hodně vrátí. Je to taky levačka, takže musím dávat pozor na úhly, a ráda hraje forhend po lajně," řekla Šafářová o Němce, která letos vyhrála čtyři turnaje WTA.

O semifinále budou v pátek hrát také deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. V Červené skupině se střetnou s americkým párem Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články