Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Dominance Williamsové nekončí. Po výhře nad Muguruzaovou ovládla i Wimbledon

Londýn – Australian Open, French Open a nyní i Wimbledon. Serena Williamsová ovládla i třetí letošní grandslam. Ve finále na trávě v All England Clubu zdolala překvapení turnaje, jednadvacetiletou Španělku Garbiňe Muguruzaovou ve dvou setech 6:4 a 6:4 a na londýnském turnaji slaví šestý triumf v kariéře. Zároveň zkompletovala nekalendářní Grand Slam, jelikož minulý rok ovládla také US Open. 

Vítězka Wimbledonu Serena Williamsová a poražená finalistka Gabriňě Muguruzaová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kirsty Wigglesworth

Čtyři grandslamy v řadě ovládla Američanka podruhé v kariéře - poprvé slavila tzv. "Serena Slam" v roce 2003 jako jednadvacetiletá. "Je to nádherné. Ani nemůžu uvěřit, že tady znovu stojím s trofejí v rukou a mám další Serena Slam. Je to senzační," radovala se Williamsová při vyhlášení.

V září může Williamsová na US Open získat jako čtvrtá v historii i Grand Slam. Jako poslední to dokázala Němka Steffi Grafová v roce 1988 a před ní Australanka Margaret Smithová Courtová v roce 1970 a Maureen Connollyová z USA v roce 1953. "Vím o tom, ale nemluvme o tom. V New Yorku si to chci užít, "uvedla Williamsová, která dohromady už má na kontě 21 grandslamových titulů ve dvouhře a jen jeden ji dělí od Grafové a tři od Courtové.

Zápas s Muguruzaovou přinesl ostrou přestřelku. Jednadvacetiletá Španělka hrála první grandslamové finále, ale do favoritky se pustila zhurta. Američanka sice udělala v první hře tři dvojchyby, ale byla to soupeřka, která si svou hrou vybojovala v sedmiminutovém gamu brejk. V prvním setu vedla ještě 4:2.

Agresivita Williamsové pak byla dominantnější, což Američance přineslo devět z dalších deseti her - zisk první sady 6:4 a vedení ve druhé 5:1. Muguruzaová ale zabojovala, získala další tři gamy, ale víc už jí Williamsová nepovolila.

Američanka využila druhý mečbol a chvíli se dívala, jako by nevěřila, že skutečně zvítězila. Znejistila i svého kouče Patricka Mouratogloua, který v hledišti jásal nadšením a pak přestal. Williamsová se ale vzápětí začala smát, chytla se za pusu, podala ruku soupeřce, a když odložila raketu, skákala na kurtu radostí.

"Podání mě nepodrželo, ale ona výborně returnovala. Bojovala tvrdě až do konce a musela jsem hodně makat. Proto jsem zpočátku nevěřila, že je už konec," řekla Williamsová a předpověděla, že Muguruzaová jednou Wimbledon vyhraje.

Slavící Serena Williamsová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Kirsty Wigglesworth

Španělka byla na svůj výkon pyšná a přes prohru se po utkání usmívala. "Užívám si to tak, že ani nemůžu mluvit. Jsem šťastná, že jsem si zahrála takové finále, v kterém Serena ukázala, kdo je tady světovou jedničkou," řekla Muguruzaová.

Za triumf získala 1,88 milionu liber (okolo 72 milionů korun) a upevnila si pozici světové jedničky. Muguruzaová bude poprvé v desítce na devátém místě.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 milionu liber):

Ženy:

Dvouhra - finále: S. Williamsová (1-USA) - Muguruzaová (20-Šp.) 6:4, 6:4.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy