Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Dolgopolov zaskočil Söderlinga a jde ve stopách Medveděva

Melbourne - Ukrajinec Alexandr Dolgopolov se stará na Australian Open o překvapení. V Melbourne už vyřadil Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a dnes ho nezastavil ani Švéd Robin Söderling. Čtvrtého hráče světa porazil v pěti setech a je teprve druhým Ukrajincem v grandslamovém čtvrtfinále. Dvaadvacetiletý Dolgopolov hraje poprvé Australian Open a teprve čtvrtý grandslamový turnaj kariéry. Do čtvrtfinále dosud postoupil z jeho krajanů jedině Andrej Medveděv, který to naposledy dokázal v roce 1999 na French Open. "Hrál jsem uvolněně, užíval si tenis," řekl Dolgopolov po triumfu nad Söderlingem. "Někdy se vyplatí být v pohodě, nechat stres v šatně, bojovat a dělat správné věci," doplnil Dolgopolov, kterého ve čtvrtfinále čeká britský tenista Andy Murray.

Söderling, dvojnásobný finalista French Open z uplynulých dvou let, vstupoval do zápasu se skvělou letošní bilancí. Vyhrál osmkrát za sebou a neztratil ani set. V Melbourne dokonce přišel ve třech zápasech jen dvakrát o podání. 

S copánkem hrající Dolgopolov, 46. hráč světa, sebral Švédovi servis devětkrát a nastřílel 50 vítězných míčů. "Začal jsem špatně, ale pak jsem se rozjel a hrál lépe a lépe. Výhra nad hráčem světové desítky člověka nadchne," řekl Ukrajinec. "Ale musím na to zapomenout a koncentrovat se na další zápas," uvedl.

Söderling si nechal v utkání ošetřit puchýře, ale na zranění se nevymlouval. "Normálně mám dvě zbraně, podání a forhend, ale tentokrát to mé zbraně nebyly," hledal Švéd důvody prohry. "Nepodcenil jsem ho, ale nehrál jsem dobře."

Dolgopolovův otec v minulosti pracoval jako tenisový trenér a hrál u něj třeba i bývalý 11. hráč světa Medveděv. A malý Alexandr si občas mohl zahrát třeba i s Thomasem Musterem nebo s Markem Rossetem. "Možná to nesnášeli, ale pro mě to byl skvělý start kariéry," řekl Dolgopolov, který má australského kouče a italského manažera.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články