Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Do Česka se vrací turnaj WTA, hrát se bude na Spartě

Praha - Do Česka se příští rok vrátí tenisový turnaj žen okruhu WTA. Hrát se bude na pražské Spartě od 27. dubna do 3. května s dotací 250 tisíc dolarů. Informaci potvrdila ředitelka turnaje Petra Černošková.

"Vzhledem k tomu, že máme spoustu českých hráček v první světové stovce, máme pocit, že si ten turnaj zaslouží a že je Sparta připravena, aby turnaj v Praze uspořádala," prohlásila Černošková.

"Tři termíny byly volné. Tento, jeden před Roland Garros, což jsme nechtěli, protože tam už probíhá v Paříži kvalifikace, a jeden před US Open, což bylo naprosto absurdní, protože je betonová túra," přiblížila Černošková. Ve stejnou dobu se bude hrát v marocké Marrákeši turnaj s totožnou dotací.

Je nám líto, video expirovalo.
Černošková potvrdila, že se bude na Spartě hrát turnaj WTA

Wimbledonská vítězka Petra Kvitová se jako hráčka světové desítky kvůli omezení počtu turnajů této kategorie International v roce 2015 akce nezúčastní, ale už má dohodu s pořadateli na sezonu 2016. Hrát by však měly ostatní přední české tenistky. "Šafářová, Plíšková, Záhlavová-Strýcová, Koukalová, Cetkovská, Siniaková a Smitková jsou pro českého diváka atraktivní, turnaj utáhnou," řekla Černošková.

I pořadatelé mají omezení

V pavouku turnaje může být jen jedna hráčka z Top 10. "Už jsme oslovili tenistky z desítky, se kterými máme dobré vztahy," uvedla Černošková. Teoreticky by mohla přijet Polka Agnieszka Radwaňská nebo Dánka Caroline Wozniacká, které v minulosti nastoupily za Prostějov v extralize.

Na Spartě se od roku 2010 hrál ženský turnaj ITF s dotací 100 tisíc dolarů. O povýšení na okruh WTA začali organizátoři jednat v polovině roku i díky Lucii Šafářové, která jako členka komise WTA za hráčky věděla, že jsou volné termíny, a do Česka to dala vědět. Proto zástupci České sportovní podali v říjnu žádost, v polovině listopadu jim WTA sdělila, že jsou v užším výběru, a podepsanou smlouvu dostali tento čtvrtek.

Přispěje stát?

Za licenci turnaje WTA zaplatili milion dolarů. Majitel České sportovní Miroslav Černošek chce na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy jednat i o podpoře státu. Pomoci může, že Češky letos potřetí za čtyři roky vyhrály Fed Cup. "Když stát pomůže, bude to přínos, ale jinak máme většinu privátních zdrojů," řekl.

Finančně se podílet na turnaji bude i Český tenisový svaz (ČTS). Ten v minulosti velké turnaje WTA či ATP odmítal, ale nyní už podle prezidenta Ivo Kaderky doba dozrála. "Má to časovou logiku. Šli jsme cestou futures, challengerů a už jsme nahoře. Už nastala doba, kdy je vhodné a prospěšné mít pro naše hráčky takový turnaj. Dokud jsme je neměli, tak by to bylo vyhazování peněz," řekl Kaderka.

V areálu Sparty už pořadatelé upravili dva další dvorce, aby vyhovovaly parametrům WTA, a zvednou kapacitu centrkurtu na zhruba 2 500 míst. "Na vše máme vydatný manuál a už proběhla i kontrola z WTA," řekla Černošková.

V Česku se hrál turnaj WTA Tour naposledy na Štvanici jako Prague Open. Jeho poslední ročník se konal v roce 2010, pak pořadatelé přišli o titulárního partnera.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články