Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dlouhý s Paesem jsou na French Open ve finále čtyřhry

Paříž - Český tenista Lukáš Dlouhý se po roce znovu probojoval do finále čtyřhry na French Open, kde loni slavil premiérový grandslamový titul. Ve včerejším semifinále spolu s Indem Leanderem Paesem porazili rakousko-izraelský pár Julian Knowle, Andy Ram 6:4 a 6:2. Ve finále narazí na druhé nasazené Daniela Nestora z Kanady a Srba Nenada Zimonjiče. O titul v ženské dvouhře se utkají Italka Francesca Schiavoneová a Australanka Samantha Stosurová.

"Neskutečný pocit z finále a doufám, že to obhájíme i přes těžké soupeře, které ve finále máme," napsal Dlouhý. Třetí nasazený pár byl v semifinále favoritem, což od začátku potvrzoval. Ve druhém setu vedl dokonce 5:0, teprve poté přišlo menší zaváhání, když Dlouhý s Paesem nevyužili tři mečboly. Postup si ale vzít nenechali. "Zápas byl v podstatě v naší režii. Když jsme vedli pět nula ve druhé sadě, tak bylo po zápase," řekl Dlouhý.

Finále French Open si sedmadvacetiletý Dlouhý zahraje potřetí v kariéře. Zatímco v roce 2007 odešel ve dvojici s Pavlem Víznerem poražen, když ho pokořil právě nedělní soupeř Nestor, loni se již radoval ze zisku titulu. Spolu s Paesem pak vyhráli i US Open.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Lukáše Dlouhého

Dementěvovou zastavilo zranění lýtka

První grandslamové finále pro italský ženský tenis v historii vybojovala devětadvacetiletá Schiavoneová. Antuková specialistka vyhrála nad Ruskou Jelenou Dementěvovou první set 7:3 v tie-breaku, poté její soupeřka vzdala, přestože na její hře nebyl patrný žádný zdravotní handicap. Na tiskové konferenci po zápase Ruska přiznala, že měla už z duelu druhého kola natržený lýtkový sval a na nohu téměř nemohla došlápnout. "Bylo velmi bolestivé jen chodit. Je smutné, že jsem neměla šanci bojovat o postup. Ale co můžu dělat? Už to nejde změnit," povzdechla si Dementěvová.

Schiavoneová nechyběla za posledních deset let na jediném grandslamovém turnaji, jejím maximem však do letošního French Open byla pouze trojnásobná účast ve čtvrtfinále.

Také Stosurová se na kurtu příliš dlouho nezdržela. Jelenu Jankovičovou ze Srbska smetla díky perfektnímu servisu přesně za hodinu 6:1 a 6:2. Stosurová v Paříži přešla přes tři bývalé nebo současné světové jedničky a velké favoritky turnaje. V předchozích kolech na její bezchybnou hru nenašly zbraň ani Justine Heninová a Serena Williamsová.

Srebotniková a Zimonjič vyhráli mix

Vítězi smíšené čtyřhry na tenisovém French Open jsou Katarina Srebotniková ze Slovinska a Nenad Zimonjič ze Srbska, kteří společně na pařížské antuce kralovali už v roce 2006. Ani pro jednoho z nich však letošní mise na Roland Garros ještě neskončila. Srebotniková bude po boku Květy Peschkeové hrát finále ženské čtyřhry, Zimonjič je s Danielem Nestorem ve stejné fázi mužského deblu.

Srebotniková se Zimonjičem prohráli první set proti kazachstánsko-rakouskému páru Jaroslava Švedovová, Julian Knowle 4:6, v dalším dějství ale měli více štěstí v tie-breaku. Rozhodnutí přinesla až další zkrácená hra do deseti bodů, ve které vítězný pár odvrátil jeden mečbol a nakonec slavil titul po výsledku 11:9.

Samantha Stosurová a Jelena Jankovičová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články