Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Djokovič vyrovnal rekord Federera, je pošesté šampionem Turnaje mistrů

Roli favorita ustál s přehledem. Srb Novak Djokovič porazil ve finále Turnaje mistrů v Turíně Nora Caspera Ruuda 7:6, 6:3 – závěrečný podnik v sezoně ovládl pošesté a vyrovnal rekord Švýcara Rogera Federera. Ve čtyřhře se radovalo britsko-americké duo Joe Salisbury, Rajeev Ram. V utkání o titul zdolali Nikolu Mektiče s Ante Pavičem z Chorvatska 7:6, 6:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič vyhrál pošesté Turnaj mistrů a vyrovnal Federerův rekord

Djokovič zároveň získal nejvyšší jednorázovou odměnu v historii tenisu. Coby neporažený vítěz dostal šek na 4 740 300 dolarů (přes 111 milionů korun). S Ruudem ani ve čtvrtém vzájemném měření sil neztratil ani set.

Turnaj mistrů si osmý hráč světového žebříčku podmanil již v letech 2008 a 2012 až 2015. "Čekal jsem na to sedm let, o to je výhra sladší," řekl Djokovič. Ziskem prestižní trofeje korunoval sezonu, v níž kvůli odmítavému postoji k vakcinaci proti covidu-19 přišel o Australian Open a US Open, ale vyhrál Wimbledon.

"Byl jsem unavený z toho, že jsem musel čekat, jestli na turnajích budu hrát, nebo ne. Je to úleva a satisfakce," uvedl majitel 21 grandslamových titulů a dlouholetá světová jednička.

Proti Ruudovi využil dva brejkboly z pěti, sám mu nenabídl žádný. První set rozhodl ziskem servisu ve dvanáctém gemu, druhý již ve čtvrtém. "Rozhodly maličkosti. Oba jsme dobře podávali, Casper hrál ze začátku výborně. Zůstal jsem ale po celou dobu koncentrovaný. Jsem moc spokojený," dodal Djokovič.

Šestým triumfem na Turnaji mistrů se odpoutal od Ivana Lendla a Peta Samprase. Překonat může i Federera, neboť legendární Švýcar ukončil v září kariéru.

Ve čtyřhře kralovali Ram se Salisburym 

Ram se Salisburym získali první set v tie-breaku poměrem 7:4. Druhou sadu rozhodli už v úvodu, kdy se ujali vedení 3:1 a výhodu udrželi až do konce. Na cestě za triumfem ztratili v pěti zápasech jen dva sety.

Osmatřicetiletý Ram se titulu ze závěrečného podniku v sezoně dočkal na třetí pokus. Loni neuspěl se Salisburym, pro kterého tehdy šlo o premiérovou finálovou účast. V roce 2016 nezvládl zápas o cennou trofej po boku Jihoafričana Ravena Klaasena.

Výsledky tenisového Turnaje mistrů

Dvouhra - finále:
Djokovič (7-Srb.) - Ruud (3-Nor.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra – finále:
Ram, Salisbury (2-USA/Brit.) - Mektič, Pavič (4-Chorv.) 7:6 (7:4), 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články