Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Djokovič vyřídil Nadala, Šafářová si o finále čtyřhry zahraje s duem H+H

Paříž - Duel dvou zřejmě největších favoritů French Open Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče skončil jasným vítězstvím Srba ve třech setech 7:6, 6:3 a 6:1. První hráč světa si tak uchoval naději na zkompletování kariérního Grand Slamu a zároveň ukončil vítěznou pařížskou sérii Španěla, který útočil na rekordní desátý titul z French Open. Finále ženské čtyřhry bude mít jistě minimálně jednu českou zástupkyni, v semifinále se totiž střetne Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová s Lucií Hradeckou a Andreou Hlaváčkovou. Hradecká navíc postoupila s Polákem Marcinem Matkowským do boje o titul ve smíšené čtyřhře.  Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

Novak Djokovič v objetí s Rafaelem Nadalem
zdroj: Reuters

Djokovič hrál agresivněji, pestřeji, dokázal si dojít pro vítězný volej i účinně hru zkracoval za síť. Nadal hrál pod tlakem údery o hodně kratší. Bojoval, ale nedokázal Srba vyhodit z rytmu. V prvním setu začal Djokovič zostra a rychlým vedením 4:0 možná zaskočil i sám sebe. Nadal se dokázal poprvé a naposledy v duelu zvednout a srovnal. Byl to ale Djokovič, kdo měl více příležitostí a proměnil šestý setbol na 7:5.

První set trval hodinu a sedm minut a další dva sety se už dohromady hrály jen hodinu a 19 minut. Djokovič od stavu 2:3 ve druhé sadě získal osm her v řadě a Nadalovu bezmoc vystihovalo i jeho slábnoucí hekání při úderech. Oba hráči měli shodně 30 nevynucených chyb, ale Djokovič jasně vyhrál na vítězné míče v poměru 45:16. Nenechal soka nadechnout a nemilosrdně ho srazil na kolena. Zlomený Nadal v sobě nenašel síly na odpor a souboj ukončil dvojchybou.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič utnul Nadalovu vítěznou sérii

Pro Nadala, který dnes má 29. narozeniny, to byla teprve druhá prohra v turnaji od jeho premiéry v Paříži v roce 2005. Před Djokovičem dokázal antukového krále z Mallorky dostat na Roland Garros na kolena jen Švéd Robin Söderling v osmifinále roku 2009.

"Je to pořád šampion," řekl Djokovič, jenž na kurtu z úcty k soupeři nepředváděl žádné bouřlivé oslavy. "Taktika byla hrát agresivně a soustředit se na každý míč, což není snadné, když hrajete proti Rafovi a tady," dodal. "Novak byl prostě příliš dobrý, tak jednoduché to je," řekl lakonicky Nadal. "Ale prohrál jsem tu v roce 2009 a nebyl to konec všeho. Dneska jsem prohrál, ale taky to není konec. Budu tvrdě pracovat a vrátím se silnější," dodal.

O postup do finále se Djokovič utká s Andym Murrayem, který zdolal Španěla Davida Ferrera 7:6, 6:2, 5:7, a postupem do semifinále si vyrovnal osobní pařížské maximum. Třetí nasazený Skot má s Djokovičem negativní bilanci 8:18, od finálového triumfu ve Wimbledonu v roce 2013 Srba neporazil.

Serena Williamsová si pohrála se svou oblíbenou soupeřkou

Dvojnásobná vítězka Roland Garros Serena Williamsová prošla do semifinále dvouhry suverénně. Nejvýše nasazená Američanka, jež usiluje o jubilejní 20. grandslamový titul, porazila za 65 minut Saru Erraniovou z Itálie 6:1, 6:3. Její další soupeřkou bude švýcarská přemožitelka Petry Kvitové Timea Bacsinszká, která porazila další překvapení turnaje Alison van Uytvanckovou z Belgie 6:4 a 7:5.

Šafářová je při chuti

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, které společně triumfovaly na letošním Australian Open, zdolaly nejvýše nasazené Švýcarku Martinu Hingisovu a Saniu Mirzaovou z Indie 7:5, 6:2. Šafářová prošla před čtyřhrou premiérově do semifinále i ve dvouhře a ve čtvrtek se střetne o finále se Srbkou Anou Ivanovičovou. Semifinále čtyřhry je na programu v pátek. "Je úžasné, že se nám to povedlo i v deblu a dvě semifinále jsou krásné," řekla Šafářová po čtyřhře. "Od Austrálie je debl taky mojí určitou prioritou, singl je vždycky vyšší, ale s Bethanií si to užíváme. A porazit první tým světa je povzbuzující," řekla Šafářová.

Je nám líto, video expirovalo.
Šafářová bude hrát semifinále i ve čtyřhře

S Mattekovou-Sandsovou mají velkou šanci kvalifikovat se na konci roku na Turnaj mistryň do Singapuru. "To je náš cíl," řekla Šafářová. Vzhledem k účasti v semifinále dvouhry měla Šafářová před dnešní čtyřhrou v hlavě jednu hlavní věc: "Říkala jsem si, hlavně se nezranit, to by bylo strašné. Ale když už člověk hraje, tak hraje," řekla.

Byla ráda, že zápas trvající hodinu a dvaadvacet minut proběhl bez komplikací, stejně jako závěrečná oslava postupu po vzoru amerických dvojčat Bryanových. Euforie a dobré výkony ze dvouhry se projevují i ve čtyřhře. "Určitě to pomáhá. Když je člověk na vlně, daří se mu údery, na které by si třeba ani netroufl. Bethanie je energická, spoustu toho pozabíjí na síti, což je ideální kombinace," řekla Šafářová.

Na druhou stranu děkovala i triumfu v deblu na Australian Open za své vzepětí ve dvouhře. "V Melbourne jsem ve dvouhře prohrála v 1. kole a byla z toho hodně smutná. Titul z deblu mě namotivoval. I proto jsem pak tak dobře zvládla Antverpy, Dubaj a Dauhá," řekla Šafářová, která je stejně jako Matteková-Sandsová v deblovém semifinále v Paříži poprvé.

Dvojitý úspěch Hradecké

Hlaváčková a Hradecká porazily ve čtvrtfinále turnajové čtyřky Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu a Italku Flavii Pennettaovou 7:5, 3:6, 7:5.

Hradecká po odpoledním úspěchu s Hlaváčkovou zvládla i večerní semifinále mixu. S Matkowským zdolali čínsko-finský pár Čeng Ťie, Henri Kontinen 7:5, 7:6, poté co proměnili sedmý mečbol. Ve čtvrtečním finále se střetnou s druhými nasazenými Mattekovou-Sandsovou a Mikem Bryanem z USA. Třicetiletá Hradecká může na Roland Garros získat svůj druhý titul ve smíšené čtyřhře. Předloni soutěž vyhrála s Františkem Čermákem.

Výsledky French Open:

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále: Djokovič (1-Srb.) - Nadal (6-Šp.) 7:5, 6:3, 6:1.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále: S. Williamsová (1-USA) - Erraniová (17-It.) 6:1, 6:3, Bacsinszká (23-Švýc.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:4, 7:5.

Semifinálové dvojice: S. Williamsová - Bacsinszká, Ivanovičová - Šafářová.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Hlaváčková, Hradecká (9-ČR) - Hsieh Su-Wei, Pennettaová (4-Tchaj-wan/It.) 7:5, 3:6, 7:5, Matteková-Sandsová, Šafářová (7-USA/ČR) - Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Ind.) 7:5, 6:2.

Smíšená čtyřhra - semifinále:

Matteková-Sandsová, M. Bryan (2-USA) - Srebotniková, Tecau (Slovin./Rum.) 4:6, 6:3, 10:8.

Juniorky:

Dvouhra - osmifinále: Vondroušová (1-ČR) - Arbuthnottová (Brit.) 6:2, 6:0, Bellisová (4-USA) - Kolodziejová (13-ČR) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články