Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Djokovič vyhrál Australian Open

Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič vyhrál znovu po třech letech první tenisový grandslam sezony Australian Open. Ve finále v Melbourne dnes třetí nasazený hráč zdolal turnajovou pětku Brita Andyho Murrayho 6:4, 6:2 a 6:3. Za titul dostal 2,2 milionu australských dolarů (38,7 milionu korun) a 2000 bodů do světového žebříčku ATP, ve kterém ovšem zůstane na třetím místě. Svěřenec slovenského trenéra Mariána Vajdy vyhrál Australian Open podruhé v kariéře.

Výhrou nad Murraym zopakoval Djokovič úspěch z roku 2008, když předtím prohrál v roce 2007 finále US Open. Stejná situace se opakovala i tentokrát: loni mu chyběl jeden krok k titulu v New Yorku, o čtyři měsíce později kraloval v Melbourne. "Tuhle výhru věnuji celému Srbsku, rodičům, přítelkyni a bratrům," řekl třiadvacetiletý Srb při vyhlášení.

Předtím vyslovil podporu postiženým a obětem povodní ve státě Queensland. S pohárem Normana Brookese se otočil rovněž ke svému realizačnímu týmu a řekl, "že je nejlepší na světě a všechny miluje". Bělehradský rodák Djokovič prožívá skvělé období. Na konci minulé sezony pomohl Srbsku poprvé vyhrát Davisův pohár a nyní zvedl trofej z Australian Open.

Djokovič vyhrál úvodních šest výměn finále, ale brejkbol ve druhé hře ještě nevyužil. V dlouhých výměnách se pak oba hráči přetahovali o každý míč, ale Srb přece jen získával podání snadněji. Napětím ztichlou arénu Roda Lavera roztleskal Djokovič, jenž si výhrou v 38 úderů dlouhé výměně vypracoval
setbol a ten využil.

Povzbuzený Srb, který s Murraym prohrál v 13 letech 0:6, 1:6, předváděl skvělou defenzivu a byl i útočnější než jeho skotský kamarád. Díky větší aktivitě a méně chybám zcela ovládl dvorec a rychle vedl 5:0. Murray sice získal následující dvě hry, ale jeho matka Judy v hledišti smutně sledovala, jak druhý set ztratil.

Murray začal nadějně třetí set ziskem Djokovičova podání. Srb stejně jako ve čtvrtfinále s Tomášem Berdychem a v semifinále s Rogerem Federerem výborně returnoval, hned si vzal ztracený servis zpět a frustrovaný Murray vzteky odpálil míč. Brit ještě vyrovnal na 3:3, ale zbylé tři hry setu i utkání vyhrál jistě Djokovič. Srb proměnil po dvou hodinách a 40 minutách hned první mečbol, při kterém Murray trefil síť a pak hodil radostí raketu i tričko do hlediště.

Murray prohrál třetí grandslamové finále v kariéře a Britové musejí nadále čekat na svého hrdinu. Naposledy vyhrál turnaj "velké čtyřky" před 75 lety Fred Perry. "Dělal jsem všechno, abych to letos zvládl," řekl zklamaný Murray, kterého před rokem ve třech setech porazil ve finále Federer. "Mám za sebou skvělý turnaj a snad dostanu další možnost. Za rok se sem vrátím a pokusím se vyhrát," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články