Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič útočí na Zlatý Slam. V životě lze dosáhnout všeho, říká

Paříž - Novak Djokovič kraluje tenisové scéně a po jeho premiérovém triumfu na Roland Garros už se mluví o možnosti, že získá tzv. Zlatý Slam, tedy že v jednom roce ovládne všechny grandslamy i olympijské hry. Djokovič už má dvanáct grandslamových vavřínů a pokud bude nadále vyhrávat stejnou rychlostí, brzy se dotáhne na Rafaela Nadala s Američanem Petem Samprase (14 titulů) a nedostižný pro něj nemusí být ani Federerův rekord sedmnácti triumfů.

"Nechci, aby to vyznělo arogantně, ale myslím, že v životě lze dosáhnout všeho," řekl první hráč světa po nedělní výhře ve finále French Open, ve kterém porazil Brita Andyho Murrayho a zkompletoval kariérní Grand Slam.

Zlatý Slam v minulosti získala jen Němka Steffi Grafová, která v roce 1988 vyhrála všechny grandslamové turnaje a zlato na hrách v Soulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič ovládl French Open a zkompletoval kariérní grandslam

Gratulace od Lavera

Devětadvacetiletý Djokovič vyhrál pět z posledních šesti grandslamů a jako třetí v historii ovládl čtyři po sobě. Proto se nabízí, že by letos mohl získat kalendářní Grand Slam, což naposledy dokázal Rod Laver v roce 1969. "Gratuluji Novakovi ke skvělému výsledku a výhře na čtyřech grandslamech v řadě," uvedl sedmasedmdesátiletý Australan Laver ve videu umístěném na sociálních sítích. "A přeji mu všechno nejlepší do zápasů ve Wimbledonu a na US Open."

Rodák z Bělehradu je na zisk nekalendářního Grand Slamu patřičně hrdý. "Je to ten nejzazší cíl, který si tenista dává. Jsem z toho nadšený," řekl Djokovič. Před ním se to v historii povedlo jen Laverovi a Donu Budgeovi z USA.

Díky konkurenci

Djokovič už nyní sklidil velké uznání, neboť nekalendářní Grand Slam se nepovedlo získat ani Švýcarovi Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi ze Španělska, kteří v součtu vyhráli 31 grandslamových turnajů. "Díky nim a Andymu jsem lepším hráčem a dosáhl jsem svých úspěchů. Vzájemná rivalita mi pomohla," řekl Srb.

Po pařížském triumfu Djokovič přiznal, že nebyl zpočátku nadšený, že hraje v éře, ve které vládnou Nadal a Federer. "Byli zpočátku tak dominantní," vzpomínal Djokovič, ale brzy se sám zařadil mezi tzv. velkou čtyřku. "Uvědomil jsem si, že mi pomáhají být silnější, přijal jsem to a od té doby jsem stoupal," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články