Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič udolal Nadala v nejdelším finále historie

Melbourne - Srbský tenista Novak Djokovič obhájil na Australian Open titul. V nejdelším grandslamovém finále historie v souboji dvou nejvýše postavených hráčů v žebříčku ATP udolal světovou dvojku Rafaela Nadala ze Španělska 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 a 7:5. Čtyřiadvacetiletý rodák z Bělehradu zvítězil na prvním grandslamu sezony potřetí a dohromady má na kontě pět triumfů z turnajů velké čtyřky. Nadala loni porazil ve finále Wimbledonu i US Open a celkově ho zdolal už posedmé za sebou.

Novak Djokovič
zdroj: Ap

Oba tenisté bojovali na kurtu pět hodin a 53 minut a bez minuty o hodinu překonali dosavadní rekordní grandslamové finále z US Open v roce 1988. Tehdy strávili na dvorci Čechoameričan Ivan Lendl a Švéd Mats Wilander čtyři hodiny a 54 minut. Dnešní duel se stal zároveň nejdelším zápasem v Melbourne vůbec, dosavadní rekord z roku 2009 mezi Nadalem a jeho krajanem Fernandem Verdaskem byl pět hodin a 14 minut.

Novak Djokovič:

"Dnes jsme se zapsali do historie a je jen škoda, že nemohou být dva vítězové. Rafa je jeden z nejlepších hráčů historie a já věřím, že spolu ještě sehrajeme více takových finálových zápasů."

Třetímu grandslamovému finále po sobě se stejným obsazením ani tentokrát nescházely dlouhé výměny od základní čáry, skvělý pohyb obou hráčů a nečekané zvraty. Nadala hnala touha vrátit soupeři šest porážek z loňského roku a v úvodu působil odhodlanějším dojmem. Lépe podával, méně chyboval, a i když v průběhu prvního setu jednou přišel o získaný brejk, v koncovce sebral Srbovi podání znovu a za 80 minut šel do vedení.

Světová jednička se s nepříznivým průběhem nesmířila a od druhé sady výrazně přidala. Djokovič zlepšil pohyb, zagresivnil údery a zatlačil Nadala do obrany. Španěl ještě v druhém gamu dva brejkboly odvrátil, další servis už ale neudržel a Srb si na síti zajistil náskok 3:1.

Rafael Nadal
zdroj: Ap

Suverénně kráčel k zisku druhého setu, vedl 5:2 a za stavu 5:3 měl dva setboly, nakonec však ztratil podání dvojchybou. Nadala ale zradil servis také a stejným způsobem věnoval Djokovičovi vyrovnání.

Obhájce titulu získal klid a jistotu a začal překlápět misky vah na svou stranu. Nadal ztratil svěžest, s vypětím sil odolával v defenzivě a stále víc chyboval. Znovu při svém podání prohrál čtvrtou hru a útlum podtrhl za stavu 2:5, kdy čistou hrou přišel o vlastní servis i set.
Španěl se ale nechtěl vzdát a ve čtvrtém setu zabojoval. Za stavu 3:4 zvrátil při svém podání skóre 0:40 a odstartoval nejlepší pasáž zápasu, která zvedala diváky ze sedadel. Nejprve si ale oba tenisté kvůli dešti odpočinuli a asi deset minut čekali, než se zatáhne střecha nad kurtem.

Po krátké pauze pokračoval Nadal ve zlepšeném výkonu, přesto nebyl Djokovič v tie-breaku daleko od výhry. Vedl 5:3, ale pak udělal tři nevynucené chyby a maratonský duel se přehoupl do pátého setu.

V něm dlouho kraloval rozjetý Španěl. V šesté hře prolomil Djokovičovi servis, ale nejlepší hráč světa znovu ukázal svoji velikost. Podání si vzal zpět a v úchvatné koncovce, ve které si oba hráči sáhli na hranici svých možností, nakonec prokázal pevnější nervy. Za stavu 5:5 sebral Srb soupeři podání a v následném gamu vítězným forhendem při prvním mečbolu zakončil jednu z největších tenisových bitev historie.

Novak Djokovič vyhrál Australian Open
zdroj: AP
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články