Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Djokovič titul v Šanghaji neobhájí, v semifinále ho porazil Federer

Šanghaj – Novak Djokovič si v Šanghaji vítězný hattrick nepřipíše. Světová jednička v semifinále nestačila v souboji tenisových velikánů na Rogera Federera, jemuž podlehla ve dvou setech 4:6, 4:6. Švýcarský tenista se o jednaosmdesátý titul v kariéře utká s Francouzem Gillesem Simonem, jenž porazil 6:1, 7:6 Španěla Feliciana Lópeze.

Roger Federer
zdroj: ČTK/ZUMA

Třiatřicetiletý Federer předvedl proti jednomu ze svých největších rivalů dominantní výkon. Po většinu zápasu se mu dařilo na podání a na síti, kde úspěšně zakončil 20 z 35 náběhů. "Když jdete k síti, musíte být hodně hbitý a výbušný. A to jsem dnes byl. Hraju čtvrtý den za sebou a cítím se skvěle," pochvaloval si Federer. "Myslím, že útočný tenis je nejzábavnější, takže když tak hraju, je to skvělé. Při mečbolu se to ukázalo. Zakončit zápas dvěma voleji je skvělý pocit," dodal.

Po 95 minutách proměnil Federer svůj třetí mečbol a alespoň částečně oplatil Srbovi porážku z letošního wimbledonského finále. V šestatřicátém vzájemném duelu zlepšil svou aktivní bilanci na 19:17.

Světová jednička Djokovič neobhájí v Šanghaji tituly z posledních dvou let. Skončila jeho série 13 vítězných zápasů na tomto turnaji a celkově 28 vyhraných duelů na čínské půdě. "Myslím, že jsem nehrál zase tak špatně. Ale on hrál to, co chtěl. Byl to od něj perfektní zápas," uvedl Djokovič, jenž během své čínské série vyhrál dvakrát v Šanghaji a třikrát, naposledy minulý týden ve finále proti Tomáši Berdychovi, v Pekingu.

Federer, který ve svém úvodním duelu na turnaji odvrátil pět mečbolů Argentinci Leonardu Mayerovi, bude usilovat o čtvrtý letošní titul. Poprvé může vyhrát v Šanghaji poté, co se v roce 2009 stal z tohoto podniku turnaj série Masters. V největším čínském městě nicméně sedmnáctinásobný grandslamový vítěz triumfoval dvakrát na Turnaji mistrů.

Čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha Simon si zahraje ve finále turnaje Masters teprve podruhé v kariéře, předtím se mu to povedlo v roce 2008 v Madridu. S Federerem má bilanci 2:4, naposledy ho porazil před šesti lety právě v Šanghaji v základní skupině Turnaje mistrů.

Tenisový turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch):

Dvouhra - semifinále: Federer (3-Švýc.) - Djokovič (1-Srb.) 6:4, 6:4, Simon (Fr.) - F. López (Šp.) 6:2, 7:6 (7:1).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články