Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Djokovič sesadil z trůnu Nadala a po dvou letech je světovou jedničkou

Novak Djokovič oficiálně vystřídal Španěla Rafaela Nadala v čele světového žebříčku. Srbský tenista znovu vede pořadí po dvou letech. Jistotu měl Djokovič už ve středu, poté co Nadal kvůli problémům s břišními svaly odstoupil z turnaje Masters v Paříži.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Jednatřicetiletý Djokovič návratem na první příčku pořadí ATP završil své znovuzrození po nucené zdravotní pauze. Po nevydařeném úvodu sezony a květnovém propadu až na 22. místo získal tituly ve Wimbledonu i na US Open a naposledy v Paříži hrál finále. Po 22 výhrách jej v neděli zastavil nečekaně Rus Karen Chačanov, který je nově jedenáctým tenistou světa a slaví životní žebříčkové maximum.

Djokovič v čele zahájil 224. týden v kariéře a načal své čtvrté období kralování. "Když se ohlédnu za tím, čím jsem si prošel loni, je to fenomenální úspěch," řekl Djokovič, jenž minulou sezonu ukončil už v červenci kvůli bolavému lokti. A pak se dlouho trápil. "Teď jsem neskonale šťastný a pyšný. Kdyby mi tohle někdo řekl před pěti měsíci... Ale víru v sebe nikdy neztrácím," dodal tenista, jenž bude hájit trůn od neděle na londýnském Turnaji mistrů.

V popředí ženských žebříčků se nic nezměnilo. Poslední turnajová vítězka okruhu WTA Australanka Ashleigh Bartyová si po triumfu na Elite Trophy v Ču-chaji polepšila o čtyři místa a je patnáctá.

V čele deblového pořadí zakončily sezonu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, ve dvouhře pak Rumunka Simona Halepová. Petra Kvitová je sedmá a hned za ní následuje Karolína Plíšková. Kvitová ještě povede o víkendu v Praze české tenistky ve finále Fed Cupu proti Američankám, Plíšková se omluvila kvůli zranění.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články