Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Djokovič s Williamsovou ovládli ankety pro sportovce roku

Varšava / New York - Podruhé v kariéře vyhrál srbský tenista Novak Djokovič anketu o nejlepšího sportovce Evropy, kterou pořádá polská tisková agentura PAP. Vítěz tří letošních grandslamových turnajů ukončil v 58. ročníku tradiční ankety tříleté kralování pilotů formule 1. Dostalo se i na Serenu Williamsovou, která byla pro změnu vyhlášena nejlepší sportovkyní letošního roku podle tiskové agentury Associated Press (AP), a navázala tak mimo jiné na vítězství v anketách mezinárodní tenisové federace ITF nebo časopisu Sports Illustrated. 

Novak Djokovič
zdroj: Reuters autor: Tony O\'Brien

Osmadvacetiletý nejlepší hráč světa Djokovič dostal od zástupců 22 evropských tiskových agentur 199 bodů a jasně o 60 bodů porazil loňského vítěze, mistra světa F1 Lewise Hamiltona z Británie. Třetí skončila v anketě nizozemská sprinterka Dafne Schippersová.

Djokovič, jenž byl tento týden vyhlášen popáté v řadě nejlepším světovým tenistou podle mezinárodní federace ITF, má za sebou další skvělou sezonu. Letos získal jedenáct titulů, nejvíce v kariéře, včetně tří grandslamových z Australian Open, Wimbledonu a US Open. Na Roland Garros prohrál až ve finále se Stanem Wawrinkou. Jeho letošní bilance je impozantní: 82 výher a šest porážek, žebříček ATP zakončil v čele počtvrté.

Bělehradský rodák vyhrál poprvé evropskou anketu v roce 2011. Od té doby panovali zástupci královské motoristické kategorie F1 - v letech 2012 a 2013 Němec Sebastian Vettel a loni Hamilton.

Djokovič svým vítězstvím potvrdil, že tenis je nejúspěšnějším sportovním odvětvím v anketě, jež se vyhlašuje od roku 1958. Zástupci "bílého sportu" mají na kontě 13 výher, navíc Švýcar Roger Federer je s pěti triumfy rekordmanem ankety. V roce 1983 získala toto ocenění česká běžkyně Jarmila Kratochvílová.

Hlasy obdržely i dvě české mistryně světa. Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila 28. místo a atletka Zuzana Hejnová skončila padesátá.

Williamsová kralovala žebříčku AP

Williamsová vyhrála anketu AP počtvrté v kariéře po letech 2002, 2009 a 2013. Od amerických novinářů dostala 352 bodů a 50 hlasujících ji zařadilo na první místo. Druhá skončila Carli Lloydová, jež pomohla hattrickem ve finále mistrovství světa fotbalistkám USA k titulu (243 bodů, 14 prvních míst). Třetí příčku obsadila hvězda bojového sportu Ronda Rouseyová, hned za ní byla její nečekaná přemožitelka z listopadového titulového duelu Holly Holmová.

Williamsová se čtvrtým vítězstvím v anketě připojila k jiné tenistce Chris Evertové. Více ocenění AP dostala pouze Babe Didriksonová, jež byla v 30. až 50. letech minulého století vyhlášena sportovkyní roku šestkrát za úspěchy v atletice a poté golfu. Jedna z nejlepších tenistek historie Williamsová vyhrála první tři grandslamy letošního roku Australian Open, Wimbledon a Roland Garros, na US Open vypadla nečekaně v semifinále. Z 56 zápasů na okruhu prohrála jen tři a rok znovu zakončila jako světová jednička. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články