Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Djokovič s Troickim naservírovali Srbsku \"salátovou mísu\"

Bělehrad – Až poslední zápas letošního ročníku Davis Cupu rozhodl, že "salátovou mísu" letos získalo Srbsko. Po sobotní čtyřhře na tom sice byla lépe Francie, která vedla 2:1 na zápasy, avšak třetí hráč světa Novak Djokovič dokázal porazit Francouze Gaela Monfilse 6:2, 6:2 a 6:4 a v posledním utkání celého letošního Davis Cupu zvítězil domácí Viktor Troicki nad Michaelem Llodrou 6:2, 6:2 a 6:3.

Djokovič s Monfilsem neměl problém. Přestože několik chyb udělal a otloukal potom raketu o zem, skončilo utkání za dvě a čtvrt hodiny podle papírových předpokladů – třetí muž světového žebříčku zvítězil 6:2, 6:2 a 6:4.  "Vzhledem k tomu, pod jakým jsem byl tlakem, tak jsem hrál neskutečně," zhodnotil Djokovič svůj výkon. Na oslavu vítězství po utkání roztrhal tričko a následně s mikrofonem hecoval fanoušky před rozhodujícím zápasem.

Jak dopadne střet Viktora Troického s Michaelem Llodrou nebylo příliš zřejmé. Oba hráči figurují ve třetí desítce světového žebříčka a nikdy proti sobě nenastoupili. Rychle se ale ukázalo, že na francouzovu hru u sítě Troicki zná recept a Llodra neuhrál výraznější výsledky. Troicki tak dostal do ruky kromě rakety daviscupový osud Srbska – a nepustil ho. Vyhrál podobně jako Djokovič po dvou hodinách a čtvrt poměrem 6:2, 6:2 a 6:3 a přinesl tak svému týmu slavný pohár.

Je nám líto, video expirovalo.
Srbsko - Francie

Poté celý tým přistoupil ke splnění svého slibu a oholil si hlavy. "Je to největší vítězství nás hráčů, celého týmu, celého národa," zářil Djokovič.

Srbští tenisté podobně jako v semifinále, kde vyřadili Česko, otočili v posledním dnu dosud nepříznivý stav turnaje. Tentokrát tak už dosáhli na celkové vítězství. Davisův pohár jim připadl poprvé, nikdy v historii nezvítězilo Srbsko, ale ani Jugoslávie – naopak Chorvatsko zvítězilo před pěti lety. Srbové také ukončili dvouletou vládu Španělska, které v letošním ročníku vypadlo už ve čtvrtfinále.

Francie se v posledním desetiletí dostala do finále Davis Cupu už potřetí, ale podruhé v něm neuspěla. "Zklamání z prohry je velké, ale nesmíme zapomenout Gaelovi a Michaelovi poděkovat," řekl francouzský kapitán Guy Forget. "Ráno jsem věděl, že salátová mísa je blízko a zároveň daleko. A bohužel platilo to druhé," dodal.

Všichni Srbové jsou teď troickisté.
zdroj: ČTK/AP autor: Darko Vojinovic
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články