Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Djokovič přemohl Nadala a premiérový ATP Cup tak ovládli Srbové

První ročník ATP Cupu opanovali Srbové vedení Novakem Djokovičem, když ve finále porazili Španělsko 2:1. První dvouhru sice díky Robertu Bautistovi ovládli Španělé, pak ale začal úřadovat Djokovič. Ten nejdříve ve vzájemném duelu přemohl Rafaela Nadala a pak spolu s Viktorem Troickým přidal rozhodující výhru ve čtyřhře.

Vítězné gesto Novaka Djokoviče
zdroj: ČTK/AP/Tertius Pickard

Djokovič byl během premiérového ročníku stoprocentní a ideálně mu vyšla příprava na obhajobu titulu na Australian Open. Neztratil ani jednu dvouhru, body získal i v obou deblech včetně rozhodujícího ve finále s Viktorem Troickým. Dvojici Pablo Carreňo, Feliciano López přehráli 6:3 a 6:4. Unavený Nadal se nominace vzdal.

Dvaatřicetiletý rodák z Bělehradu Djokovič byl pyšný a naměkko. "Tak na tohle budu vzpomínat po zbytek života," řekl. "Určitě to patří k nejkrásnějším chvílím mé kariéry. Zažil jsem jich už hodně. Ale hrát za svou zemi, se skvělými kamarády, to je prostě nádhera," doplnil v euforii.

Očekávaný finálový souboj přitom začal lépe španělský tým zásluhou Roberta Bautisty, který přehrál ve dvou setech Dušana Lajoviče. Poté však úřadoval v Areně Kena Rosewalla Djokovič. Nad Nadalem zvítězil 6:2, 7:6 a v 55. vzájemném duelu si připsal 29. triumf. Na tvrdém povrchu s Nadalem neprohrál více než šest let. Naposledy ve finále US Open 2013.

Nadal na konci listopadu dovedl Španěly doma v Madridu k zisku Davisova poháru, který se hrál v novém turnajovém formátu. Srbové s Djokovičem vypadli ve čtvrtfinále s Ruskem (1:2).

Nově zavedený ATP Cup se konal v Sydney, Brisbane a Perthu s dotací 15 milionů dolarů. Tenisté hráli také o body do světového žebříčku. Nadal ze šesti dvouher dvě prohrál, před Djokovičem neuspěl i s Belgičanem Davidem Goffinem ve čtvrtfinále, nicméně dál zůstal v čele žebříčku ATP.

Finále tenisového turnaje ATP Cup v Sydney:

Srbsko - Španělsko 2:1

Lajovič - Bautista 5:7, 1:6, Djokovič - Nadal 6:2, 7:6 (7:4), Djokovič, Troicki - Carreňo, F. López 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články