Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Djokovič přehrál Del Potra a čtrnáctým grandslamem vyrovnal Samprase

Novak Djokovič je zpět. Srbský tenista ovládl poslední grandslam sezony ve třech sadách, když na US Open dominoval v důležitých momentech setů finále s Juanem Martínem del Potrem. Argentinec jej však potrápil a padl až víc než po třech hodinách 3:6, 6:7 a 3:6. Ženskou čtyřhru ovládla deblová dvojice Ashleigh Bartyová z Austrálie a Američanka CoCo Vandewegheová.

Srbský tenista Novak Djokovič ovládl US Open
zdroj: ČTK/AP autor: Adam Hunger

Djokovič získal čtrnáctý grandslamový titul v kariéře a v historické tabulce je na tom stejně jako třetí Pete Sampras. V mládí srbský hráč k Američanovi vzhlížel a doma si na něj hrával. Nyní se svému idolu, který ale vyznával útočný herní styl servis - volej, vyrovnal. "Doufal jsem, že přijde, ale neobjevil se. Peta miluju," řekl Djokovič a pohár převzal od jiné americké legendy Johna McEnroea. "Johna McEnroea miluji," smál se Srb.

Letos i vítěz Wimbledonu Djokovič si dokráčel ve Flushing Meadows pro trofej také v letech 2011 a 2015. Více grandslamových vavřínů než on mají jen rekordman Švýcar Roger Federer (20) a současný první hráč světa Španěl Rafael Nadal (17).

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič přehrál Del Potra a bere titul na US Open

Kvůli dešti se finále hrálo pod zataženou střechou a Djokovič tradičně předvedl vynikající return a obranu. K zisku prvního setu mu stačil brejk z osmé hry. Ve druhé sadě neudržel vedení 3:1. Argentince dostali do varu jeho hlasití fanoušci, na něž se párkrát gesty obořil Djokovič. Za stavu 3:4 potřeboval Srb dlouhých dvacet minut, aby nepřišel znovu o podání, během kterého odvrátil tři brejkboly Del Potra.

V tie-breaku druhé sady Djokovič otočil z 1:3 na 7:4 a do třetího setu vstupoval s klidem. Dál dokázal čelit dělovému forhendu Argentince, vítěze US Open před devíti lety, a mnohdy vrátil zdánlivě nechytatelné míče. Jako ve druhé sadě sice ztratil náskok 3:1, ale tentokrát přidal další brejk v osmé hře a utkání vzápětí ukončil.

Del Potro: Pokud někomu přeju tituly, tak...

Po využitém mečbolu si lehl na záda. Po gratulaci od Del Potra vystoupal do lóže k realizačnímu týmu a manželce a se všemi naráz se objal.

Pro Djokoviče je druhá půlka sezony báječná z pohledu toho, že v únoru podstoupil operaci lokte. "Naučil jsem se lépe vyrovnávat s nepřízní osudu a jak ze sebe dostat to nejlepší, když je člověk dole a nedaří se mu," řekl na kurtu.

Djokovič přehrál ve finále US Open Del Potra
zdroj: ČTK/AP autor: Jason DeCrow

"Jsem smutný, ale i šťastný za Novaka, kamaráda a hráče, který je grandiózním šampionem. Pokud někomu přeju tituly, tak jemu," prohlásil Del Potro. "Není jednoduché mluvit krátce po prohře, ale jsem rád, že jsem si tady, na svém nejoblíbenějším turnaji, po všech svých problémech znovu zahrál finále," řekl Del Potro, který měl po titulu na US Open v roce 2009 vleklé problémy se zápěstím.

Jednatřicetiletý Djokovič za triumf vydělal 3,8 milionu dolarů, v přepočtu 84 milionů korun. V žebříčku se posune na třetí místo a bude nejvýše od loňského května.

Bartyová a Vandewegheovová slaví premiérový titul

Opojnou radost z něj měla především dvaadvacetiletá Bartyová, která hrála deblové finále na grandslamu už čtyřikrát. S krajankou Casey Dellacquaovou ale ani jednou neuspěla.

Také s Vandewegheovou se v New Yorku v druhém setu ocitly na pokraji porážky, ale za stavu 4:5 oba mečboly odvrátily, tie-break ovládly poměrem 7:2 a v další zkrácené hře pak zápas rozhodly. Jejich soupeřky přitom za stavu 6:5 měly další mečbol, ale pak ztratily tři výměny za sebou a dvouapůlhodinové finále prohrály.

Babosová s Mladenovicovou mohly po letošním Australian Open získat druhý společný grandslamový titul. Mladenovicová vyhrála čtyřhru i na Roland Garros 2016, před domácím publikem tehdy triumfovala s krajankou Caroline Garciaovou.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 53 milionů dolarů):

Muži 

Dvouhra - finále:

Del Potro (3-Arg.) - Djokovič (6-Srb.) 3:6, 6:7 (4:7), 3:6

Ženy:

Čtyřhra - finále:

Bartyová, Vandewegheová (13-Austr./USA) - Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (8:6).

Junioři:

Dvouhra - finále:

Seyboth Wild (6-Braz.) - Musetti (It.) 6:1, 2:6, 6:2.

Čtyřhra - finále:

Andrejev, Matusevich (Bulh./Brit.) - Nava, Nefve (USA) 6:4, 2:6, 10:8.

Juniorky:

Dvouhra - finále:

Wang Si-jü (3-Čína) - Burelová (11-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2.

Čtyřhra - finále:

Gauffová, McNallyová (1-USA) - Baptisteová, Hewittová (USA) 6:3, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články